Пациентите в страните от Европейския съюз ще могат по-активно да се ползват от правото си на здравни услуги в която и да е страна от съюза. Това гарантира Европейската комисия. Днес в Брюксел комисията предложи пакет от 19 мерки, част от широка програма с цел "социална Европа".

По принцип здравните услуги са под национален контрол. Сега комисията предлага правила, които да гарантират на европейските граждани повече възможности и достъп до качествени и навременни здравни услуги.

"Ролята на тази директива е да създаде нормативна сигурност, да гарантира изпълнението на тези права" каза експертът от генерална дирекция "Здравеопазване и защита на потребителите на ЕК" Ростислава Димитрова.

Очаква се най-много протести да има в Англия, а държавата, която до момента най-видно не спазва правата за трансгранично здравно обслужване е Испания. Пакетът от мерки се базира на решения на Европейския съд, последвали искове на недоволни пациенти. По един от казусите съдът постанови Великобритания да плати 4000 лири на Франция за операция на бедрената става на англичанка, която чакала прекалено дълго в родината си.

Всеки българин и сега може да се лекува в чужбина, ако у нас не може да бъде направено необходимото или ако сам поеме финансовата разлика между това, което му се полага по каса и това, което реално ще плати. Според националните правила, ако искаме касата да поеме прегледа, за специалист е нужно направление.

"Това изискване ще се запази, когато искате да отидете на лекар в чужбина. Ще трябва да имате направление от вашия личен лекар", обясни Ростислава Димитрова.

По данни на Здравната каса до май тази година са постъпили 23 молби за планово лечение в страни от ЕС, 6 са уважени. Най-често българите желаят да се лекуват в Германия и Франция. Няма статистика за чужденците, поискали лечение у нас.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето