"Тъкмо при този вот няма купуване", е анализът в "24 часа". Авторът коментира твърденията, че при мажоритарната избирателна система щели да се купуват гласове и олигархията щяла да си напазарува целия парламент. Ако мажоритарната система беше толкова изгодна за олигархията, тя отдавна щеше да е въведена. Но не е изгодна, и то именно защото купуването на власт при нея е неимоверно по-скъпо.

Много по-добре е днес, защото чрез партийните листи олигархията си купува много политика с малко пари. Опитът показва, че купуването на гласове нараства лавинообразно тъкмо при гласуването за партийни листи. Да купуваш гласове при мажоритарен вот, е скъпа и високорискова инвестиция. За да победиш, трябва да купиш гласовете два пъти, тъй като има и балотаж. На втория тур трябва да купиш 51% от вота. Но ако все пак останеш с 49% губиш всичко. На практика спонсорите трябва да платят за 100% от гласовете, при което 50% от инвестицията гарантирано е на вятъра.

***
"Ако сме патерица на някого, защо имаме само жълти стотинки?", е озаглавено интервюто с Петър Берон в "24 часа". Той е съпредседател на Съюза на патриотичните сили "Защита", която стана втора сила на местния вот в Казанлък. Берон е заместник-председател на парламента и независим депутат. Той посочва, че успешното представяне на "Защита" в Казанлък е благодарение на доброто взаимодействие между партията и една листа от гражданското общество от качествени хора. "Защита" преговаря с ЛИДЕР и ВМРО за патриотичен блок и събиране на силите за парламентарните избори.

***
"На вторичния пазар за партии и политици ври и кипи" коментира "Сега". Избирателите не гледат с добро око на коалирането. Изводът бе доказан от изследване на социолозите от НЦИОМ. Отговорите в него набелязаха тенденциите, че думата "коалиция" е компрометирана и предизвиква неприятни асоциации, като най-позитивното тълкуване е за някакъв компромис. В българската политическа действителност обаче въпросните съюзи са повече желани от политиците, отколкото от избирателите им. Изследванията ловят нагласата към един или друг съюз, но не хващат защо у нас не се случват напълно логични от политическо гледище коалиции - в смисъл между партии от едно семейство - например ЕНП, Либералния интернационал или Социнтерна. Парламентарните избори започнаха, заключава авторът. Вместо идеи на електората ще му бъдат предложени безразборни коалиции.

***
"Митничарите само на заплата", отбелязва "24 часа". "Желанието ми е да се промени имиджът на митническия служител. Искам материално да отговаря на това, че той живее единствено със заплатата си." Така формулира целта на екипа си новият митнически шеф Христо Кулишев. Той е категоричен, че било
пресилено да се говори за корупция в митниците. Но добави, че до два месеца ще уволни от системата всички, за които има такива данни.

"Точат хазната с бандероли близнаци", разкрива пред "Стандарт" Христо Кулишев. Той посочва, че се работи много интензивно по т.нар. случаи на установени "бандероли близнаци". Това са серия бандероли, отпечатани официално тук, в държавата, и бандероли, които вероятно се правят в чужбина със същите серийни номера, които са заявени и получени от съответните производители. Това са добри копия, но има технически средства, за да се установи неистинността им. Всичко това е свързано с много труд и проверки. Кулишев подчертава, че най-вече се разчита на мобилните групи и на митническото разузнаване за разкриване на нелегалния алкохол с фалшиви бандероли и за повишаването на приходите от акцизи.

***
"Станишев: Прекарваме 10% от газа на Европа", отбелязва "24 часа". Между 10 и 12 процента от природния газ за ЕС ще минават през България и тази амбиция е допълнителна гаранция за националната сигурност на страната. Това каза премиерът Сергей Станишев в изявление след края на Консултативния съвет за национална сигурност, посветен на енергийните проекти, в които България участва. Съветът бе свикан от президента Георги Първанов. Станишев обясни още, че е създадена работна група, която да направи оценка на възможностите за строителство на нови два блока в АЕЦ "Козлодуй".

Свикването на съвета цели пропагандирането на политическата и едностранна обвързаност на страната с Русия, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. СДС поиска от правителството национална стратегия за енергийна сигурност и публичност на енергийните договори. "Този консултативен съвет е закъснял. Президентът трябваше да го свика преди подписването на ключовите споразумения, а не след това", заяви лидерът Пламен Юруков. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че не може да си обясни защо най-голямата партия не е поканена и че тези срещи се правят "на тъмно" от хора, които си мислят, че държавата е тяхна.

***    
"Кремиковци заслужава банкрут", е позицията на Георги Ангелов, старши икономист - "Отворено общество". В "Сега" той лансира идеята за отваряне на бърза процедура по несъстоятелност на "Кремиковци". Според финансовото положение на предприятието и сговорчивостта на кредиторите може първо да се приложи план за оздравяване или направо да се пристъпи към продажба на активите, за да се погасят задълженията. Процедурата по фалит крие и рискове, тъй като нашите съдилища нямат голям опит, а и по принцип са доста бавни и мудни. Но отлагането на развръзката крие още по-големи рискове за бъдещето на завода.