Горан Хаджич, който стана последният незаловен с обвинения във военни престъпления в бивша Югославия, беше арестуван, обяви официално сръбският президент Борис Тадич.

Бившият политик е задържан тази сутрин в село Крушедол, Фрушка гора - област Войводина. Очаква се да бъде екстрадиран към трибунала в Хага най-късно до седмица, каквато е максималната, предвидена от закона, рамка.   

Фрушка гора е планински район, известен с това, че там се намират много православни манастири. Известно е, че там живее семейството на обвиняемия.

Хаджич е бивш президент на самопровъзгласилата се върху близо една трета от територията на Хърватия Република Сръбска Краина по време на войната (1991-1995).

Неговият арест идва след този на бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич на 26 май в Сърбия. Той беше изпратен в Хага, където вече се намираше и Радован Караджич.

Борис Тадич за ареста

"Арестът на Хаджич, както и този на Младич, са в резултат на интензивната работа на сръбски служители в течение на години", посочи Тадич. Той сравни усилията за залавянето на Хаджич с продължилото десетилетие издирване от страна на Съединените щати на Осама бен Ладен и последвалото му убийство.

"Направихме това в името на гражданите на Сърбия, направихме това в името на жертвите от други народи, направихме това в името на помирението", посочи още сръбският държавен глава.

Тадич подчерта, че сега страната му е приключила със своите правни и морални задължения.

Сърбия и ЕС

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън приветстваха ареста.

"Това е още една важна стъпка за Сърбия в осъществяването на европейската й перспектива и също толкова важна за международното правосъдие," оценяват те.

Със залавянето на Хаджич пътят на балканската страна към Европейския съюз се отваря още повече, след като, макар и неофициално, това бе негласно изискване на евронаблюдателите в страната.

Европейският съюз, който поздрави Белград за залавянето на Младич през май, продължи да настоява за ареста на Хаджич, за да може Сърбия да постигне напредък към членство.

Изчезването на Хаджич

52-годишният Горан Хаджич изчезна от дома си малко след публикуването на обвинението срещу него през юли 2004 година и не се завърна, въпреки призивите на сръбското правителство.

Знае се, че той е живял в северния сръбски град Нови Сад до 13 юли 2004 година, когато Трибуналът в Хага изпрати заповедта за арестуването му в Белград. Бягството му е било държано в тайна в продължение на няколко дни, докато роднините му твърдели, че е вкъщи, а полицията отричала да има заповед за ареста му. По-късно трибуналът публикува снимки, показващи как той напуска дома си с чанта - следобеда на 13 юли.

Хаджич трябва да отговаря по 15 обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради предполагаемата му роля в избиването на стотици цивилни хървати и депортирането на десетки хиляди хървати и други несърби от сръбските сили по време на войната в Хърватия.

В обвинителния акт срещу него се отбелязва специално отговорността му за клането в болница във Вуковар, при което бяха избити 250 хървати и други несърби. Над 10 000 души загинаха в Хърватската война, която свърши, когато Загреб си върна териториите, завзети от сърбите, през 1995 г., напомня АП.

Популярността на Горан Хаджич

В Сърбия Хаджич спечели популярност в миналото с участието си в тъмни сделки, включително нелегален износ на дървен материал, вино и суров петрол от петролен кладенец, който бил под сръбски контрол.

Той често можеше да бъде видян в компанията на Желко Ражнатович - Аркан, паравоенен лидер и ръководител на белградския подземен свят по онова време, и Воислав Шешел, отбелязва Ройтерс.

През октомври 2007 година сръбските власти обявиха награда от един милион евро за информация, която би довела до залавянето на Хаджич.

Кой е Горан Хаджич – последният, останал скрит военнопрестъпник.

В сряда стана ясно още, че зад решетките отива и бившият премиер на Хърватия Иво Санадер. Обвинен в серия престъпления за корупция и злоупотреби, той бе екстрадиран от Австрия обратно в родината си.

Санадер бе министър-председател в периода 2004 - 2009 г.

Основното обвинение към него е, че е инструктирал държавни компании да реализират сделки чрез частна агенция, като със средствата е била финансирана управляващата партия.