Турските власти освободиха едната от двете българки, задържани в турския курорт Дидим.

Вчера стана ясно, че две български гражданки – майка и дъщеря, и един британец са арестувани по подозрение, че са членове на въоръженото крило на сирийската Партия на демократичния съюз, смятана за терористична в Турция.

Освободена е по-възрастната жена, чийто инициали са В. П. Р.–А., научи bTV.

От Министерството на външните работи (МВнР) потвърдиха новината, като уточниха, че късно снощи тя се е обадила да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря ѝ.

Същевременно в Генералното консулство в Истанбул бе получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, че не е намерил основания за задържане на двете българските граждани.

Освободената българка, съпругът ѝ и българският консул в Истанбул пътуват към следствения арест, където трябва да се гледа мярката за неотклонение на дъщерята.

Бащата на момичето е Яшар Абдулселамоглу, преподавател в Софийския университет. Той е човекът, който е подал сигнал в МВнР за задържането на двете жени. По телефона той каза за bTV, че съпругата му е добре, с нея са се държали културно, но помоли коментарите да бъдат по-пестеливи заради предпазливост.

Абдулселамоглу е от кюрдски произход, но не симпатизира на смятаната за терористична в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Преди ареста на съпругата и дъщеря му той е бил на екскурзия със семейството си по родните му места, за да посетят гроба на баща му.

От МВнР увериха, че на момичето е осигурена защита и се оказва необходимото съдействие от страна на българските власти. В Генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски.

Пред bTV Нейнски коментира, че е трудно да се прогнозира кога и втората българка ще бъде освободена. Тя припомни, че има седемдневен срок, в който или да ѝ бъдат повдигнати обвинения, или да бъде пусната на свобода. Трябва обаче да се има предвид, че Турция е в извънредно положение, посочи тя.

Надяваме се, че в постоянния контакт с властите и с наблюдаващия прокурор ще можем да се намесим в рамките на възможното по случая и отблизо да защитим правата на момичето, но и на нейното семейство, каза Нейнски.

Вижте повече във видеото:

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева следят лично и непосредствено развитието на въпроса, увериха от МВнР.

Вчера Министерството на външните работи съобщи, че на двете българки не са повдигнати обвинения.

По-рано днес кореспондентът на БТА Нахиде Дениз съобщи за bTV, че британецът Дж. А. Р., а не българките са подозрителни за властите. За него се знае, че е прекарал три месеца в Сирия през 2015 г. като медик в помощ на местните, като преминал военно обучение на полигон на кюрдските бунтовници. Той твърди, че не е участвал в сражения.

Темата за ареста на българските гражданки занима депутатите в последния им работен ден преди лятната отпуска, предаде репортер на bTV.

Те споделиха, че нямат почти никаква информация по случая, на по темата трябва да говори и действа МВнР.

Неофициално обаче научихме, че според източници на различни депутати днес изтича седемдневния срок от задържането на жените.

Вижте някои от коментарите в кулоарите на Парламента:

Трябва ли България да защити българките, задържани в Турция?