Своеобразна среща на върха на различни крила на терористичната мрежа „Ал Кайда” в Африка се провежда в древната столица на малийската империя – Томбукту.

АФП потвърждава информацията от два осведомени независими източника, че в града в сърцето на отцепената от туарегите територия на Мали от вчера се провежда среща между лидерите на Организацията на „Ал Кайда” в ислямски Магреб (АКИМ) и водачът на „Ансар Дине” (Защитниците на исляма), ислямистката групировка, която оказа основна военна подкрепа движението на туарегите във войната им срещу армията на Мали.

Говорител на „Ансар Дине” е потвърдил, че такава среща се провежда, без да дава допълнителни подробности. Информацията е била потвърдена и от малийски източници от сигурността.

Снимка: БГНЕС, архив - туарегите от Движението за независимост на Азауад, които контролират северната част на Мали и столицата на отдавна изчезналата малийска империя, Томбукту
Снимка: БГНЕС

Според данните на АФП от страна на АКИМ в срещата участват алжирецът Набил Маклуфи, водач на бойните клетки „хатиба” на организацията в района на Сахел, както и двама от високопоставените духовни водачи Абу Зейд и Мохтар Белмухтар, смятан за емисар на талибаните от Афганистан.

От страна на „Ансар Дине” присъстват водачът на военизираното движение Ияд Аг Гали и представители на туарегите от Движението за независимост на Азауад.

Предполага се, че основна тема на разговорите е възможното разширяване на влиянието на АКИМ над територията Азауад и въвеждането на ислямския закон шариат. Главният ръководител на АКИМ Абу Мусаб Абделадуд наскоро издаде препоръка към всички клонове на движението да започнат работа по постепенното налагане на шариата в района на Сахара и Сахел.

Откакто Северно Мали се превърна в края на март в непризнатата Независима държава Азауад територията е „официалната щаб-квартира” на терористични, екстремистки и престъпни групировки от целия регион на Сахара и Субсахарна Африка, припомнят международните наблюдатели.
 

  • Иванов допуска обрати около съдебната реформа
  • Нова експлозия в малийския град Гао
  • Малийските ислямисти взривиха стратегически мост над река Нигер
  • ЕС ще участва активно в интервенцията в Мали
  • Операцията по освобождаването на заложниците в Алжир продължава
  • Граждани на 12 държави са заложници на ислямистите в Алжир
  • Над 40 западни граждани отвлечени в Алжир, в отговор на френската кампания в Мали
  • Френските спецчасти влязоха в първи сблъсък с ислямистите край град Диабали
  • Нигерия насочва 900 военнослужещи към Мали; Франция утроява контингента си
  • Африкански войски влизат в Мали в най-близко време