Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе се появи за първи път на публично място, след като военните го поставиха под домашен арест по-рано тази седмица, предаде Асошиейтед прес.

Той присъства на университетска церемония по връчване на дипломи и беше посрещнат с аплодисменти, макар че в същото време военните обявиха „значителен напредък” в разговорите за неговото оттегляне от властта и арестуваха някои негови политически съюзници.

Военните, които сега контролират положението в страната, полагат усилия да демонстрират уважително отношение към 93-годишния лидер – най-стария държавен глава в света, като продължават да го наричат президент и върховен главнокомандващ.

В същото време днес бе съобщено за ареста и издирването на някои приближени на Мугабе и неговата много по-млада съпруга Грейс.

Днешното абсолвентско събитие изглежда е имало за цел да позволи на престарелия президент да демонстрира лидерска поза, макар че призивите за неговото оттегляне нарастват. Много зимбабвийци са обезпокоени, че Мугабе – единственият лидер, когото мнозина от тях познават, ще намери някакъв начин да се задържи на поста си, отбелязва АП.

Мугабе не произнесе слово на университетската церемония, а само обяви началото ѝ, посрещнат с аплодисменти, след което се смеси с присъстващите, за да изслушат националния химн.

В изявление на военните, обявено от държавния всекидневник „Хералд” и от държавното радио и телевизия, се посочва, че военните лидери „обсъждат с върховния главнокомандващ и президент Робърт Мугабе пътя напред и ще обявят резултата пред нацията възможно най-скоро”.

„Има значителен напредък в операциите за прочистване на обкръжението на президента Мугабе от престъпници”, се казва в изявлението, като се посочва, че някои вече са арестувани, а други все още се издирват.

За последните се казва, че са „вършили престъпления, причиняващи социални и икономически страдания в Зимбабве”.

Снимка: БГНЕС

Според АП военните издирват министри от сегашното правителство и други високопоставени служители, свързани с първата дама Грейс Мугабе, които са част от клика, условно наречена Г40, тъй като много от тях са на възраст между 40 и 60 г. и са от ново поколение, различно от онова, което навремето се бори за независимост и срещу управлението на бялото малцинство.

Бързият възход на Грейс Мугабе тревожеше мнозина, които се страхуваха, че тя може да наследи съпруга си, след като миналата седмица той уволни дългогодишния си заместник Емерсън Мнангагва.

Именно това уволнение предизвика намесата на военните. Сега се очаква Мнангагва да оглави каквото и правителство да последва оттук насетне.

АП обръща внимание, че първата дама не е била забелязана на днешната церемония.

Междувременно войници и БТР-и продължават да патрулират из столицата Хараре, а зимбабвийците вече се занимават с ежедневните си дела. Столични жители казаха, че отначало се изплашили след намесата на военните, но сега приветстват настъпилото успокоение.

Водещите се в момента преговори изглежда имат за цел да накарат Мугабе да предаде властта на ново правителство. Вероятно има спорове около датата, когато да стане това. Ръководството на управляващата партия има насрочено заседание идния месец, а мандатът на Мугабе изтича догодина и дата за избори не е насрочена.

Военните очевидно искат процеса на утвърждаване на ново правителство да изглежда конституционен и правов, защото се нуждаят действията им да бъдат одобрени от 16-те страни от регионалния блок – Южноафриканска общност за развитие (ЮАОР), и от Африканския съюз като цяло.

Комисия на ЮАОР препоръча свикване на извънредна среща на върха на страните членки за обсъждане на положението в Зимбабве. Не е ясно обаче кога ще се състои тя.