Посланикът на България във Великобритания Марин Райков изпрати отворено писмо до управата на университета в Ливърпул, с което изрази разочарование от несправедливото, според него, решение за преименуване на сграда, която носеше името на британския премиер Уилям Гладстон.

Според висшето учебно заведение това трябва да стане заради връзките му с търговията на роби.

В писмото българският дипломат изтъква огромните заслуги на британския политик за противопоставянето му на „българските ужаси”, както той нарича масовите убийства на цивилни българи по време на Априлското въстание през 1876 година.

В писмото се казва: „Гладстон може да е британски премиер, но той е и български национален герой и съм загрижен, че това решение ще накара настоящите и бъдещи български студенти - една от по-големите студентски общности във Великобритания, да се чувстват по-малко добре дошли и по-слабо представени в университетския Ви кампус”.

Предложението на университета в Ливърпул идва на фона на множество случаи на демонтиране на паметници и преименуване на исторически сгради във Великобритания, след протестите срещу расизма, обхванали САЩ и Европа.

„Придържам се към убеждението, че животът на чернокожите има значение. Същото важи и за живота на българите през XIX век, както и за спомена за онези, които, подобно на Уилям Гладстон, са се борили за тяхното опазване. Убеден съм, че нюансираното и задълбочено разбиране на ролята на историческите фигури и събития е най-добрата основа за пълноценно разбиране на болезнената история на расовото потисничество и съвременните му отражения. Ето защо ме натъжава да чуя, че Университетът в Ливърпул е взел едно подобно прибързано решение, основаващо се върху един единствен аспект от политическата кариера на Гладстон, без да взима предвид останалата част от политическата му дейност, без да отчита монументалния му принос за хуманитаризма и справедливостта”, пише Марин Райков.

Уилям Юарт Гладстон е британски държавник, член и един от създателите и идеолозите на Либералната партия. През цялата си кариера Гладстон е известен като противник както на кралица Виктория, така и на водача на консерваторите Бенджамин Дизраели. Бил е четири пъти министър-председател на Великобритания. Предложените от него избирателни реформи, включително Актът за представителство на народа от 1884 г., значително увеличават броя на хората с право на глас. Известен е с усилията си за решаване на ирландския въпрос и с подкрепата си за българите.

Във Великобритания живеят и учат над 6000 български студенти, а българската диаспора е от над 200 000 души. В писмото до управата на университета в Ливърпул, посланик Райков заявява: „Силно съм разочарован (и смятам, че говоря и от името на немалко българи, които работят и учат във Великобритания), че безспорно правилното отхвърляне на расизма и полицейската бруталност доведе в Университета в Ливърпул до, според мен, несправедливото решение сграда във Вашия кампус да бъде лишена от доброто име на Гладстон.”