Шест пъти по-висок миграционен натиск за първите 8 месеца на годината, отчитат от "Гранична полиция". Само до 10 септември са предотвратени близо 27 хиляди опита за нелегално преминаване на чужденци.

Всички те са по границата с Турция и Гърция. Колко бежанци обаче са успели да проникнат в България и как хората от пограничните села приемат този факт?

Преди да поемат пътя към бежанският център в Пъстрогор, група афганистанци са познали нелегалните пътеки по границата с Турция. Срещу 3000 евро, 24-годишният Ромал разказва, че е прехвърлен у нас.

„Шест дни ходих пеша, за да стигна България. Имаме проблеми в Афганистан, там всички се бият“, казва той.

В село Сладун, което е на метри от турската граница, хората не от днес посрещат бежанци. Тук правилото е: всяка къща застава, всеки жител - граничар.

На 81-годишната Марийка Вълкова обаче срещата с нелегалните носи много страх. Неканените гости влизат посред нощ в дома ѝ преди месец.

За късмет на жената бежанците се отказват, но оттогава тя не отваря прозорец и държи всяка врата в дома си под ключ. Хората от селото искат спешен ремонт на оградата, която точно в този район е съборена.

От началото на годината само през турско-българската граница са предотвратени 17 592 опита за нелегално преминаване на чужденци у нас. В района на граничната бразда са задържани 486 незаконни мигранти.

Само за последните 10 месеца на българо-гръцката граница броят на недопуснатите нелегални мигранти е 9175. На граница вече преминали у нас са задържани 258 лица. И въпреки че от МВР съобщават, че в пограничните райони са изпратени допълнително полиция и жандармерия, хора като Марийка Вълкова не се чувстват защитени.

По данни на МВР в охраната на българската и гръцката граница  участват и служители с автомобили, служебни кучета, мобилни камери и мобилни системи за наблюдение от други държави членки на Европейския съюз.