Големите скенери с ядрено-магнитен резонанс значително ще намалят размерите си до тези на лаптоп, като ще могат да се използват по време на операции, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Британски учени от университета в Йорк работят над миниатюризирането на скенерите, които иначе се поставят в болниците с помощта на кран. Това ще позволи използването им в реално време в операционните. Портативните скенери ще помогнат в диагностиката и лечението на заболявания от рода на рак, диабет и деменция.

Учените от Йорк, ръководени от проф. Саймън Дъкет, твърдят, че са постигнали пробив и напредък, който може да бъде сравняван с компютрите отпреди 40 години и днешните.

Екипът разработва много по-чувствителни ядрено-магнитни технологии, при които цената на апаратурата ще спадне значително, заедно с нейните размери.

В разработката са направени тестове с използване на техника за поляризация на глюкозата.

По този начин могат да се използват много по-слаби и евтини магнити, които вършат същата работа като при традиционните ЯМР скенери. Именно в това се състои големият пробив в тази област, твърдят учените.