Казват, че когато работата стигне до шоколада, няма смисъл да се съпротивляваме. Не го прави и тя – нашата героиня.

Страстта ѝ към шоколада и един изненадващ подарък от любимия ѝ мъж я превръщат в мастер шоколатиер.

Снимка: Евгений Милов

Представяме ви Станимира Георгиева – жената, която помага на хората да намират своя път и го прави чрез… нещо толкова вкусно и неустоимо като шоколада.

Станимира е специален гост в епизод 22 на рубриката ни „Жените на България“. Нейното (и не само нейното) сладко изкушение бързо става инструмент за вдъхновяване и сплотяване на хората. Средство, чрез което се подкрепят социални и благотворителни каузи. В послание на доброто.

Само ако знаете какви геройски приключения се случват в шоколадовата къща!

Влизаме и усещаме магията на мястото, където се излива шоколад и се изработват изделия с любов, но и с мисия. Това, което отличава ателието на Станимира от много други, се крие в социалния елемент.

Ателието отваря през 2016 г., но Stanimira Chocolate House е бранд на социалното предприятие Eyes Open, което е с две основни направления на бизнеса.

Социалната ангажираност е в основата за създаване на условия за професионална интеграция и включване в икономиката на хора от уязвими групи. Целта е да им бъде дадена възможност за развитие, както и се случва с хората, които са работили за Станимира през годините.

„Ако искаме един бизнес да е устойчив, трябва да етичен, трябва да има принципи за социална отговорност. Всяка една бизнес организация трябва да разбере, че работата с различните хора не е риск“, споделя Станимира.

В думите ѝ има болка. Така е, защото все още се делим на нормални и „различни“. И все още в българското общество ни е ужасно трудно да бъдем толерантни и да се приемаме такива, каквито сме.

Шоколадът наистина може да променя човешки съдби. И ние виждаме това в усмивката на Цвети – едно прекрасно момиче, което работи в ателието и е открило неподозиран талант в себе си.

Преди няколко години Цвети се връща с три медала от Special Olympics в Дубай, където показва завидни умения по конна езда. Сега тя обучава новото попълнение в екипа на шоколадовата къща – млада актриса от Украйна, която има по-интересен и творчески поглед върху процеса на работа.