Жена, която търси нови предизвикателства и емоции. Жена, която обича да експериментира и не се страхува да греши. Жена, готова винаги за приключения.

Всичко това е тя – Детелина Смилкова – наш специален гост в Епизод 18 на „Жените на България“.

Тя гради мостове – от онези, които ни водят към по-задълбочени познания и развитие. И поставя човека в основата на големите успехи. Приела го е като мисия. За нея това просто е кауза в живота. Обича да създава среда, която е приятна и вдъхновяваща, но също и подкрепяща.

Детелина – една жена, която вярва, че промяната на всяка система е предшествана от промяна в отношението.

Детелина Смилкова е оперативен директор на МБАЛ „Скин Системс“, но преди да попадне в сферата на здравеопазването и да работи в болница, в продължение на 15 години е била вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси и близо десетилетие е била начело на Българската асоциация за управление на хора. Има опит и като съветник на министъра на икономиката в две правителства, от което се е научила да търси аргументация за всичко.

„Ако в бизнеса темпото е шеметно, то във властта е като центрофуга“, казва тя и споделя, че професионалният й път я е срещнал с ментори, които са й помогнали да изгради качествата си на лидер и медиатор между хората и процесите.

Детелина е истински професионалист в работата, но това, в което е най-добра, е създаването на връзка между институциите, бизнесите и образованието.

„Харесва ми там, където са младите, където се гради бъдещето, където се чупят стереотипи, където нещата се обръщат с краката нагоре – там се чувствам най-допринасяща и пълноценна.“

Много цени хората, които търсят развитие и им помага да намерят пътя, по който да реализират потенциала си. Смята, че най-важното качество на добрия мениджър е човечността, която може да издигне професионализма на нужното ниво на ефективност и смисъл, но без желание и душа, нищо не може да се случи.

„Всичко, което изисква високо ниво и отдаденост, е трудно. Но си струва.“