Точно нея не можеш да поставиш в рамка. Духът й вечно преследва свободата. На всичкото отгоре, тя говори с вятъра. Следва го, за да укроти и най-непокорната вълна.

Морето е нейният дом, познава проблемите му, а работното й място е навън, сред природата. Тя е преподавател по уиндъсрф, екоактивист и дизайнер.

В епизод 19 на рубриката „Жените на България“ ви представяме Илияна Стоилова – жената, която учи не само на техники, но и на любов и отношение към морето. То пък я е научило на умението да преценява кога да забави ход и кога да бъде по-дръзка, защото там, навътре в дълбоките води, разчиташ само на себе си.

Илияна се качва на дъската още преди да тръгне на училище. Била е на 6, когато баща й започва да я обучава. Казвал й е, че ако се научи да кара уиндсърф, ще може да стига сама до остров Св. Иван до Созопол и там да види тюлени монаси. Това събужда детското й въображение и силното й желание да срещне тези животни я качва на дъската.

Тюлени така и не е видяла, но е заобичала спорта дотолкова, че той се превръща в нейна мечта в годините след това. Когато навършва 18, родителите й купуват място до Несебър, а тя започва да тренира във ветроходния клуб там и успоредно да се състезава и да преподава уиндсърф на начинаещи.

Преди 8 години тя и Йоан Колев, нейният партньор в морето, но и в живота, създават сърф училище „Акаша“, водени от безкрайната им любов към водата и водните спортове. В изграждането на базата на брега на красивия плаж Перла се включват доброволци – приятели, роднини и ученици – една малка общност, която цени всичко, което се случва.

Идеята за създаването на училището е то да бъде основа за младите, които искат да практикуват уиндъсрфа като спорт, да го популяризират и да го представят като достъпен за всички.

„Уиндсърфът е доста труден спорт – изисква отдаденост, внимание и физическа подготовка, който обаче, с правилните насоки, е достъпен“, казва Илияна и допълва, че нашето Черноморие е прекрасно място, на което да се учиш на уиндсърф и да достигнеш едно дорбо ниво.