Тя е изпълнителен директор на комуникационна компания. Любознателна е, обича да учи нови неща и да експериментира. Рекламата е нейна сила, но голямата й страст е кулинарията, която развива от дете.
Освен, че си подарява готварски курсове, тя решава да облече хобито си със знания, които вече прилага в пекарната на дъщеря си - Gevrek Bagels Sofia.
Представяме ви Иванка и Калина Кючукови – майка и дъщеря, които се допълват идеално в живота и в бизнеса.
Въпреки че е изключително млада, Калина е двигател на идеята за малка семейна пекарна за бейгъли, в която влага много усилия, творчество и емоции. Иванка пък я подкрепя безрезервно и дори да се критикуват понякога, те гледат в една посока и вярват в общия успех.
Иванка и Калина са специалните героини в епизод 33 на дигиталната поредица „Жените на България“.
Иванка е живяла, учила и работила в Германия, Австрия и Италия. Познава културите, традициите и обичаите на тези страни, но коренът я връща обратно в България.
В родината на пицата у нея се събужда интерес към мобилните технологии, а по-късно и към медийната среда, но рекламата е логическият завършек на всичко.
„Откакто съм в света на рекламата, видях цялата картина за бизнеса“, разказва Иванка.
Тя не крие, че е ненаситна за знания, за нови начинания и затова учи постоянно. Споделя, че е възпитана да търси не само професионално знание, а да се развива във всички сфери на живота.
рецепта е от времето, когато е на 8. Още си я пази, приготвя я и дори се радва на детския почерк и правописните грешки.
Споделя, че още от дете се върти около котлона на баби и лели. Първата й записанаОт тази възраст също започва да колекционира готварски книги заради баща й, който е пътувал често в командировки, и се е връщал с такива подаръци. Това й остава традиция и до днес – когато посещава ново място, си купува местната готварска книга и задължително опитва местните кухня и вино.
„Традициите, обичаите и семейните празници са много важни за мен. Стремя се да възпитавам и децата си в същия дух“, казва Иванка.
паста, точена на ръка, я води в Болоня, където записва професионална академия.
С времето развива и страстта си към готвенето. Мечтата й да си има свое малко, кулинарно място, в което да прави италианска пряснаТова пък й дава тласък хобито й да се развие като знания и умения. В годините на Ковид пандемията тя записва и магистратура по Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти.
Освен света на рекламата и кухнята обаче има свят на семейството, децата и приятелите. А големият успех на Иванка са двете й деца.
Дъщеря й Калина тръгва по собствен път, който във времето успява да се пресече с нейния. Въпреки че не споделят един вкус към храната, те споделят общи цели, които прерастват в семейни начинания.
„Нямаше желание да се развива в кулинарната сфера, но животът е шарен и ни събра по този начин“, разказва Иванка.
Калина помага от дете в кухнята, но съвсем самостоятелно взима решението да учи в едно от най-престижните кулинарни училища в света „Льо Кордон бльо“. Когато се прибира в България, не е наясно по какъв начин ще приложи наученото, докато не се събужда желанието й за…бейгъли.
„Харесвам бейгълите от дете, а когато живеех и учех навън, си хапвах често. У нас така и не открих място, което да ми ги предложи, затова реших, че мога да правя и сама“, спомня си Калина.