Тя пее от дете и е влюбена в българския фолклор. Страстта й личи в музиката, която прави и която вече е спечелила сърцата на много хора.

Нейният глас ни напомня за магията на родния фолклор, също и за традициите ни, които не са забравени. Тя дава живот на народната песен, като я композира с хитова електронна музика, а някои нейни проекти вече са покорявали музикалните класации.

Снимка: Евгений Милов

Представяме ви DIA – певицата, чиято музика носи етно заряд и ни кара да се гордеем с наследството, което имаме.

Можем да видим младата изпълнителка в ролята й на самодива, която омагьосва, но тя вече е определяна като „богиня от другата страна на Европа“.

Снимка: Евгений Милов

DIA е специалната героиня в епизод 31 на дигиталната поредица „Жените на България“. Зад творческия псевдоним на певицата няма да открием някаква специална история. Той просто е красив и звучи добре. Както ни звучи и гласът й, който можем да слушаме всеки ден по Radio Fresh!, където младата звезда е водеща на предаването „Абсолютно Fresh”.

Тя е само на 24 и вече се радва на много успехи. DIA пее от съвсем малка и едва на 4-годишна възраст излиза на сцената на зала 1 на НДК като част от вокална група. Още като дете записва уроци по поп и джаз пеене, затова и не е изненада, че пътят й я отвежда към музикалното училище в София. Там открива и развива любовта си към фолклора и разбира, че текстовете, писани преди десетилетия, засягат чисто човешките проблеми, с които се сблъскваме и днес.

„Слушах много електронна музика, хаус, трап, дъбстеп – веднъж си пуснах инструментал вкъщи, зяпах народна песен се получи нещо страхотно. Казах си, че това е моето нещо“, спомня си DIA.