Тя познава отлично финансовия свят и се чувства добре в него. Като една истинска жена, която има подход към всичко, тя има отношение и към парите.

Вярва, че да можеш да ги управляваш добре, е умение и предпоставка за успешна реализация, затова е посветила огромни усилия за реализирането на финансови образователни програми и инициативи.

Снимка: Евгений Милов
Представяме ви Росица Вартоник – жената, която ни помага да разбираме финансите. Тя разбива клишето, че темата е тежка и скучна. Напротив – може да се допълва перфектно от изключителната й колоритна и емоционална същност.

Росица е нашата специална героиня в епизод 32 на дигиталната поредица „Жените на България“. Тя е основател и директор на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ и ръководи разработването и реализацията на иновативни образователни проекти.

Снимка: Евгений Милов
Роси има 25-годишен опит във финансовия сектор, в който тя попада съвсем случайно.

„Бях в период на големи житейски промени и трябваше да тръгна по нов път. Избрах този на финансите и започнах работа в Българска фондова борса“, спомня си тя.

За да бъдеш част от този свят, трябва да осъзнаеш защо той е важен. Няма значение кой какъв е и каква професия има – всеки носи лична отговорност за благосъстоянието си и управлението на парите е основополагащо за нас.

Росица си дава сметка и колко е важно темата за финансите да бъде достъпна до хората, да се говори на прост език за нея.

Снимка: Евгений Милов
„Това не е ядрена физика, ние трябва да разбираме парите, за да ги прилагаме“, казва тя.

В нашето общество сякаш се е наложило разбирането, че за пари не се говори, че те са нещо лошо или ако говориш за тях, значи си алчен, но такава нагласа не води до успех.

Но парите не дефинират успеха – те са средство, с което постигаме мечти и средство, с което поддържаме определен стил и начин на живот.

„Лично аз предпочитам да имам повече финансови възможности, защото моите мечти са такива, че трябва да бъдат финансирани добре“, споделя искрено Роси, която не крие, че обича да харчи за пътувания, емоции и хубава храна.

Снимка: Евгений Милов
Тя управлява добре парите си, но споделя, че трудно постига идеалния баланс между всичките си ангажименти и личния живот.

Росица живее на два континента, консултира комуникационно институции и организации и управлява фондация за финансова грамотност. В никакъв случай обаче не подценява умението на жената да работи върху няколко инициативи едновременно и да се справя еднакво добре с всичко.

Ролята на жената във финансовите институции и в свят, който традиционно се приема за мъжки, е все по-видима и значима. Вече има не малко жени на ръководни постове в сектора, както и в международни институции.

„Смятам, че дамата ръководител има своите качества и е много полезна в динамичното ни време – тя може да лавира между различни страни и интереси и да ги обединява.

Роси владее това не по-малко добре – намерила е пресечна точка между финансите и изкуството, което прилага в обученията по финансова грамотност и е убедена, че можем да имаме един по-креативен поглед върху парите.

Снимка: Евгений Милов
Иначе вкъщи тя залага на традиционен подход към парите - семейният бюджет се прави от нея и съпруга й, макар че и двамата имат лични финанси.

„Това е най-добрият вариант, вместо да питаш дали можеш да си купиш чифт обувки“, казва тя.

Снимка: Евгений Милов
Въпросът за парите е въпрос на комуникация – още в началото на една връзка, партньорите трябва да проведат разговор за целите, ценностите и приоритетите, които имат – накъде вървят заедно, какво им е важно и ако то е материално, как да се финансира.

„Проблемите, дори финансови, могат да се решат с комуникация“, категорична е Росица.