Масово недоволство заради парите, които се полагат на работниците в командировка. За България командировъчните не са актуализирани от 14 години, а командировъчните в чужбина не са променяни от 18 години.

Гергана Георгиева е общински служител в Хасково и често е в командировка в страната.

„Парите стигат за едно кафе и за един сандвич за деня. Смятам, че е крайно ниско като размер и трябва да се помисли може би в посока актуализация“, казва Гергана Георгиева, директор на дирекция "Администрация и правно-нормативно обслужване" в Община Хасково.

От последната актуализация на командировъчните за страната през 2008 г. досега комулативната инфлация при храните е близо 62%, пресмятат от КНСБ.

„Това означава, че минимум, за да бъдат адекватни тези суми за командировките, те трябва да бъдат увеличение минимум с този размер“, обясни Тодор Капитанов от КНСБ.

Това означава сумата да нарасне на 18 лева на ден и на 35 лева на ден, ако работникът остане да нощува на другото място.

Работодателите са съгласни, че актуализация е нужна. Дори казват, че може да е с повече. Синдикати и работодатели са съгласни, че и дневните пари за командировките в чужбина също трябва да се увеличат. В наредбата за размера им е предвидена и процедура за актуализация.

Тя се случва по предложение на финансовия министър след информация от министъра на външните работи за промени в равнището на живот в съответната държава с 10 или повече на сто. От 2004 г. досега обаче нито един министър не е приложил процедурата.

В отговор до bTV от социалното министерство заявиха, че считат, че е необходимо да се проведат дискусии за увеличаване на дневните пари. От финансовото министерство директно посочват, че ще предложат промени, които да влязат в сила от януари догодина.