За тази дама доброто е неделима част от човешкия живот. Част, която придава смисъл на съществуването ни. За нея да правиш добро е също толкова естествено, колкото и да дишаш.

Снимка: Евгений Милов

Няма как да я скрием от вас още дълго. Тя е Елица Баракова – изпълнителен директор на фондация BCause и специален гост в епизод 24 на „Жените на България“.

„Доброто е част от живота. Няма такова време от деня, в което човек трябва да спре да прави добро“, споделя ни жената, която стои зад каузата на дарителството в България вече 27 години.

Сигурно ще ви прозвучи абсурдно, но Елица се стеснява, когато я представят като онази, която прави доброто възможно. Тя твърдо вярва, че именно то -  доброто, може да има МНОГО лица. Наясно е и че живеем във времена, в които лошите новини вземат връх в обществения интерес:

„В наситената от комуникации среда е много трудно да пробият некритичните послания. Затова обществото ни има нужда от нови посланици. От различни посланици на доброто.“

И така, тук вече спираме да броим колко пъти употребихме думичката „добро“. Колкото повече, толкова по-добре. Според Ели, българското общество става все по-осъзнато за подкрепа на хора и общности:

Снимка: Евгений Милов

„Хората трябва да бъдат свързани дългосрочно с дадена кауза, защото само през преживяването на нечия човешка съдба се развиваме като личности.

Началото на нейния път е през 1995 г. Тогава Елица Баракова е учител по английски език и още не знае, че съдбата крои други планове за нея. Ели решава да се яви на интервю във фондация BCause, която тогава носи съвсем различно име: “Помощ за благотворителността в България”.

Интервюто очевидно минава добре, защото тя започва работа там. И така вече повече от две десетилетия, които минават под знака на добруването.