Сряда сутрин. Събуждам се, пускам кафемашината, започвам да се приготвям за работа, правя си лека закуска, намирам десет минути, за да изпия първата глътка кафе и да направя план за деня. Така изглежда началото на сутрините ми.  

А сега си представете, че има хора, за които тази рутина е трудна или невъзможна. Колко често се замисляме, че обичайните за нас действия и навици са непосилни за хората с интелектуални затруднения? Изобщо, даваме ли си сметка за начина, по който живеят те?  

Самата аз не знаех почти нищо за проблемите на хората с интелектуални затруднения. Не знаех също, че те са изключително талантливи и способни, макар и различни, и не по-малко от нас заслужават своето място в обществото ни. Вече го знам. И го вярвам.  

Снимка: bTV Media Group

Вярва го и тя - Цецка Караджова, за която ви разказваме в поредицата ни “Жените на България”. Тя е социален предприемач, но преди всичко е човек с красива душа, добро сърце и идеи, зад които всеки би застанал.  

Срещнах я преди няколко седмици, за да ми сподели за инициативите на Фондация “Светът на Мария”, която тя и съпругът й създават преди десет години с идеята, че всеки от нас има потенциал, който може да разгърне, въпреки съдбата си.  

Когато се разделихме в онази априлска сутрин, дни преди Великден, Цецка ми подари домашен козунак и ръчно изработени свещи. Всичко беше красиво опаковано, но най-вече направено с отношение. 

Видях го още тогава, усмихнах се и преди покажа възхищението си, тя каза, че козунакът и свещите са приготвени от “Светът на Мария”. Направени са от този малък, но само на пръв поглед, свят.  

Както започват много истории, така и Цецка тръгва по пътя на социалното предприемачество, водена от личен мотив, но също от емпатия и любов.

Сестрата на съпруга й се казва Мария и е с интелектуални затруднения. Когато Цецка става част от семейството, тя вижда как живее Мария, която е посещавала занимания, неподходящи за нейната възраст и интереси.

 “Опознавах я бавно и с времето разбрах, че Мария и нейните приятели искат всичко онова, което и ние - да имат работа, приятелства, пълноценен социален живот и равен шанс. Да имат свобода да взимат решения”, разказва Цецка.  

Основаването на фондацията е естествен ход, подчинен на социална кауза и смисъл, че хората с интелектуални затруднения могат да се развиват, стига да има правилен подход към тях.  

“Трябваше да намерим такъв. Започнахме с намерението хората да се обучават на умения за живота”, категорична е Цецка. 

За да надградят познанията си, тя и съпругът й пътуват из Европа и САЩ, посвещават различни организации, които работят с хора с интелектуални затруднения и така развиват концепцията за подкрепа на трудови умения, която е основата на дейността им.  

“Трудовите способности дават възможност на човек да се грижи за себе си и нещо, което е много важно - да не чувства, че е в тежест на семейството и близките си”, казва Цецка. 

Снимка: bTV Media Group

Тя е благодарна, когато я връщаме към моментите, оставили ярка и трайна следа у нея. Малки, но големи постижения, както ги определя самата тя.  

“Щастлива съм, когато майките на деца с интелектуални затруднения виждат напредък у децата си. Това е големият успех за нас и още по-голям за тях”, споделя Цецка.