Днес Министерският съвет публикува окончателните териториални планове, изпратени в Брюксел. Властта очаква недоволните на разговор в София, а протестиращите настояват срещата да се случи на мястото на блокадите. И двете страни остават непреклонни в исканията си.

Правителството на Николай Денков уверява, че няма да се затварят централи до 2038 година освен ако не се наложи по икономически причини.

Предлагат обезщетения и предприятие, което да гарантира, че работа в регионите на Стара Загора, Кюстендил и Перник ще има.

Тези точки обаче нямат нищо общо с исканията на миньорите и енергетиците. Опитахме се да обобщим част от тях - преработване на плановете, запазване на работните места, гарантиране на сигурността на енергийния сектор, чрез запазване на обема на мощностите и предоговаряне на парниковите емисии.

Тази сутрин правителството разпространи плановете, които в събота са внесени в ЕК. И за трите засегнати области в териториалните планове са отбелязани две конкретни години - 2030-та и 2038-ма. С първата се свързва намаляването на емисиите от въглищните ТЕЦ-ове, а втората е най-късната дата за приключване на поетапното извеждане от експлоатация.

Какво пише в тях - провери Румяна Стоилкова.

За най-засегната област Стара Загора в териториалния план се посочва, че през 2030 г. най-малко 12 000 алтернативни подходящи работни места ще е нужно да бъдат открити в други сектори поради намаленото използване на въглищните ТЕЦ-ове. Очаква се обаче да бъдат създадени 15 000 нови работни места с постепенния напредък на енергийния преход до окончателното извеждане от експлоатация на въглищните централи до 2038 г.

За област Перник е пресметнато, че през 2030-та ще са необходими около 1500 места в алтернативна заетост. А прогнозите са да бъдат създадени 1800 други до 2038 година.

За област Кюстендил през първата етапна година ще бъдат необходими около 2200 работни места в други сектори. А до 2038 г. още 2700 нови работни места се очаква да бъдат създадени.

В трите области ще са нужни общо около 16 000 алтернативни работни места. И за трите области е посочено, че ще е необходимо рекултивиране на ползваните до сега въглищни терени, с които ще бъдат свързани част от новите работни места. 

„Истината е, че навсякъде в Европа, откакто беше приет механизма за това да се запазват въглеродни квоти, стана ясно, че всички мини са на доизживяване, производството на ток е на доизживяване“, коментира финансовият министър Асен Василев.

„Проблемът не е, че тези неща не се знаят, проблемът не е и в доверието, проблемът е че има една група политици и се видя, че немалка част от хората, които подстрекават протеста са с ярки политически амбиции, дали водачи на листи, дали политически лидери, които ги лъжат, че това което е било до сега, може да продължи“, посочи още той.