Втори ден продължават политическите трусове след оставката на правосъдния министър Христо Иванов и заявката на лидера на ДСБ Радан Кънев, че минава в опозиция. Напрежение в Реформаторския блок, и уверения, че управлението е стабилно от страна на ГЕРБ.

Втори ден и протести пред Народното събрание в подкрепа на Христо Иванов и с искания за радикална съдебна реформа.

В официално писмо становището си са изразили и от Съюзът на съдиите. Според магистратите парламентартото мнозинство и управляващите партии ясно са показали с вчерашното си решение, че независима съдебна система не само не е нужна, а направо е нежелана от мнозинството политици в България. 

„Премиерът от самото начало, и съм му благодарен за това, беше изключително коректен с мене за това какви са неговите политически ограничения  и граници, в рамките на които могат да се случат някои неща или не. И от самото начало беше ясно, че ако нещо е неприемливо за Сотир Цацаров, това е проблем за премиера. И, така че от самото начало аз съм имал абсолютно ясна представа, че политически са възможни савмо нещата, които са приемливи за главния прокурор”, каза министърът в оставка Христо Иванов пред репортера на bTV Канна Рачева.

На въпроса дали говори за Сотир Цацаров като личност или за прокуратурата като институция, той отвърна така: "Не, не, това, което казвам, е, че е възможно да се случат стъпки, само ако те бъдат одобрени от главния прокурор."

Малко по-рано председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов определи оставката на Иванов като предизвестена смърт на така наречения исторически компромис.

„Вчера бях в парламента. Министър Христо Иванов ми се видя много самотен, сам оставен там. Когато се гласуват промени на Конституцията, когато това има огромно значение за цялата страна, нормално е той да има подкрепата и на кабинета и на представители на кабинета”, смята Панов.

Така ли мислят главният прокурор и председателят на върховния административен съд не стана ясно, защото те не дойдоха на заседанието на ВСС.

По официална и неофициална информация за мястото на правосъдния министър спрягат имената на Меглена Кунева и Даниел Вълчев.

Министърът на образованието Тодор Танев остава, както и здравният министър Петър Москов.

Днес от здравното министерство са препотвърдили общия му ангажимент с премиера Борисов за следващата седмица, когато ще откриват отделение в Пирогов, Външният министър Даниел Митов също остава, Николай Ненчев и Меглена Кунева запазват постовете си.

Още сутринта образователният министър професор Тодор Танев, който е министър от квотата на реформаторите и е член на гражданския им съвет, обяви, че неговата оставка може да поиска само Борисов.

По-късно по повод подписването на споразумение за строителството на газова връзка с Гърция, министър-председателят благодари изрично на реформаторите и парламента. „Благодаря на парламента, че вчера демонстрираха такова еднство и стабилност”, каза той.

Борисов не пожела да остане, за да отговори на въпроси, свързани с оставката на правосъдния министър.

За президента Росен Плевнелиев оставката на Иванов била изненадваща. Държавният глава обяви, че целият народ желае справедлива съдебна система.

Останалите коментари дали е застрашена стабилността на правителството неофициално гласят, че поведението на лидера на ДСБ Радан Кънев цели личната му политическа изява с подкрепата на Протестна мрежа на президентските избори догодина.

Това което е сигурно е че до вторник следващата седмица новият министър на правосъдието трябва да бъде избран, за да продължи гласуването на конституцията.

Решението дали Реформаторският блок ще напуснат коалицията ще бъде взето до края на тази седмица или в началото на следващата.