Отношенията на Ахмед Доган, Бойко Борисов и Георги Първанов са перфектни и никога не са се разваляли, обяви лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев в предаването „Тази неделя” по bTV.

По думите му, ГЕРБ и ДПС играят заедно, а АБВ прави услуга на ГЕРБ с ясното съзнание, че няма да спечели нито един мандат на изборите за Европейски парламент – целта на Георги Първанов била да осигури преднина на партията на Борисов пред левицата на Станишев.

„Връзката на Борисов с ДПС не е от вчера. Аз лично съм бил свидетел – преди години бях на маса с Ахмед Доган и г-н Борисов му се обади и половин час му рева по телефона, че иска да става генерал. Доган се обади на един друг телефон и каза: „Давай нашетоо момче да продължаваме да го развиваме, иска генерал да става. Тогава се обади на тогавашния държавен глава – Георги Първанов”, разказа Цветелин Кънчев.

За да уточни ситуацията, в която самият той се е намирал, ромският лидер допълни: „Едно приятелство не означава да се напиваме до козирката всеки ден. Г-н Доган пие умерено по принцип – една чаша и цяла нощ може да я пие”, обясни той в подробности.

Кънчев, чиято „Евророма” е част от Коалиция за България” отправи остри критики към президента Георги Първанов и неговата формация АБВ. „Да предадеш собствената си партия, да й забиеш нож в гърба – той знае, че няма да спечели изборите, а само за да може неговият специален приятел от Банкя да излезе с малко напред. Първанов е потенциален предател, който ще бъде забравен от левия електорат”, заяви той.

Според Цветелин Кънчев, основните партньори във властта са ГЕРБ и ДПС, а не БСП и ДПС, които управляват заедно, подкрепяйки кабинета „Орешарски”, макар и без коалиционно споразумение. Той даде пример със събарянето на незаконни постройки в ромския квартал в Пловдив „Столипиново” при управлението на ГЕРБ. По думите му, тогава двете партии са си направили взаимна услуга – партията на Борисов е демонстрирала, че е безкомпромисна, а от ДПС са се представили като защитници на ромските права.

В готовност за избори

Цветелин Кънчев бе категоричен, че много от структурите на БСП са готови за предсрочни избори, недоволни от съотношението на силите и доминацията на ДПС в коалиционното управление. „Ако БСП спечели, аз лично ще поставя въпроса на коалиционния съвет”, увери той.

„Някои хора от ДПС на места прекаляват. Имам усещане, че точно ДПС има най-малкия интерес БСП да е първа политическа сила на изборите”, коментира той в светлината на предходната си теза за отношенията с ГЕРБ.

Да купиш ромския глас

„Истинският циганин никога не се продава, както и истинският българин – продават се само ганьовци и мангасарите. Циганите се привличат само с идеи, платформи и програми”, повтори Цветелин Кънчев дежурнара си теза.

Той уточни, че се продават само бедните. „Никой не може да слага циганите под общ знаменател. Не става дума за богати и бедни във финансовия смисъл, а за богатата душа, въображение и мечти”, уточни обаче лидерът на „Евророма”.

Според Кънчев проблемът с купуването и продаването на гласове е много по-сериозен в български квартали, където избирателите „отдавна са купени”. „Корпоративният вот вече е разпределен отдавна, но там цигани и мангасари не фигурират. Нашите хора не участват в този вот, а 90% от времето е посветено на циганската търговия на гласове, защото те не плащат реклами”, оплака се Цветелин Кънчев.

С много недомлъвки той спомена за договорка между него и президента Георги Първанов ромският лидер да излезе от затвора срещу осигурен вот на ромите за кандидат-президента Първанов. „Той получи ромските гласова, аз си останах в затвора. Аз бях освободен, но от българския съд – ген. Марин ми елиминира последните 6 месеца условно, след като вече бях на свобода от две години”, оплака се още Кънчев.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)