ВМРО настоява за спешно приемане на концепцията срещу циганизациятта. Част от мерките в нея са общественополезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и аборти.

„Тази концепция няма да реши всички проблеми, но е началото на решаването им. Ние работим и без да е приета. Тя обаче ще даде възможност на българското правителство да работи изцяло ясно в тази посока. Да се спрат социалните помощи на тези, които живеят на гърба на българските граждани години наред. Тези хора, без значение какъв етнос са, трябва да бъдат образовани и да влязат обратно на пазара на труда, за да произвежда БВП”, обясни в предаването „Лице в лице” депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Според председателя на „Евророма” Цветелин Кънчев обаче този документ е компрометиран още от самото му заглавие, защото става въпрос за „циганизация”. Той заяви още, че това е „поредната популистка стъпка на ВМРО”.

„Трябва да говорим за социална интеграция, а не за етническа”, на мнение е Кънчев.

„Когато започне един проблем да се решава на парче и фиксирайки се само върху определен етнос, това ни напомня за едни много зловещи времена, когато се е говорело за решаване на еврейския въпрос”, допълни Цветелин Кънчев.

„Моята информация е, че шефовете на ВМРО и група богати цигани много добре се разбират. Това означава една омраза към бедните хора. В концепцията се предвижда със средства на българските данъкоплатци да се плаща на някой циганин, който го е мързяло да учи. Категорично не съм съгласен с това”, заяви още председателят на „Евророма”.

Александър Сиди от своя страна заяви, че Цветелин Кънчев за пореден път изрича лъжа за това как Красимир Каракачанов бил близък с циганските барони. Отрече и твърдението му, че с пари на държавата ще се плаща за обучението на хората без образование.

„Ние предвиждаме специални социални бонуси за майките със средно и висше образование, за да може интелигентните хора да бъдат мотивирани да раждат деца”, каза още Цветелин Кънчев.

По думите на Александър Сиди ВМРО вече е внесла предложения с идеи за даване на стимули за грамотна раждаемост.

„Веднага обаче бяхме обвинени от хора като Цветелин Кънчев, че разделяме хората”, поясни Сиди.