Концепцията на ВМРО за нови мерки на държавата при интеграция на ромския етнос скара депутатите. Според експерти, някои от тях са в конфликт с родното и европейско законодателство. 

Част от предложенията на лидера на партията и вицепремиер Каракачанов са включват „Безвъзмезден труд в полза на обществото” да се налага като административно наказание. 

Снимка: btvnovinite.bg

Създаване на доброволни отряди към МВР и събаряне на ромските гета. Предлага се спиране на помощи при отказ за започване на работа, спиране на деца от училище, както и демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ със статута на „социално слаб”. Ограничаване на раждаемостта и задължителни ваксинации.

Снимка: btvnovinite.bg

Предложенията бяха съобщени вчера, но днес предизвикаха противоречиви реакции в депутатите.

Снимка: btvnovinite.bg

ДПС нарекоха документа „фашизъм”, БСП видя в него предизборни ходове, а коалиционните партньори на ВМРО го одобряват.

Партньорите в управлението го подкрепиха. Опозицията обаче се обяви твърдо против, защото се нарушава равенството на хората пред закона и свободното движение. И заподозря патриотите, че това е предизборен ход.

„Това е противоконституционно, защото всички ние се раждаме с равни права. Когато говорим да ограничим български граждани да имат повече от 2-3 деца – това не е ли форма на принуда. Някои политически партии трябва да си търсят загубените рейтинги, за да могат да изкарат поне един евродепутат. Това е философията на нацизма”, коментира Джейхан Ибрямов, ДПС.

Снимка: btvnovinite.bg

В патриотичната коалиция се обявиха „за”, макар и с леки забележки. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че само едно нещо не му харесва в декларацията. „Прекалено е насочена и се подчертава, че е срещу циганския етнос, което не е редно”, допълни Симеонов.

„Струва ми се, че се опитваме да събираме точки на гърба на един проблем, който е доста сериозен, за да бъде решаван с кавалерийска атака. Достатъчно е да бъдат спазвани законите, за да бъдат решавани проблемите”, заяви Таско Ерменков от БСП.

Авторът на концепцията, Красимир Каракачанов отхвърли обвиненията, че тя е  предизборен ход. „Една камара, NGO-та, които 20 години се хранят с тая тема и бяха похарчени над 1 млрд. лв., а резултатите бяха катастрофални. Техните ли критерии са важни или тези на обикновения българин, който страда всеки ден”, коментира лидерът на ВМРО.

За промените Кракачанов даде заявка след случая „Войводиново”, но припомни, че партията му говори за проблема от години.