Така наречената „стратегия срещу циганизацията“ отново разбуни духовете. Професор Христо Смоленов заяви, че тази, която е внесена в Министерски съвет, не работи и застрашава националната сигурност и вместо нея трябва да се приеме тази стратегия, предложена от вицепремиера Красимир Каракачанов. Според Смоленов има проблем с радикализацията в ромската общност.

Снимка: btvnovinite.bg

„Стратегията е един документ, концепцията е друг. Концепцията, която Каракачанов предложи, е за справяне с проблема с маргинализираните групи, голяма част от които са в циганските гета. Концепцията е идеята за справяне с проблема, а стратегията е държавната политика в тази посока. Не може да се приеме стратегия, без да се приеме концепция. Това е нашият аргумент“, каза Александът Сиди от ВМРО в „Лице в лице“.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него основният проблем, че в концепцията се споменава думата цигани и затова не се приема. „В концепцията се казват няколко простички неща: образование, това е основното, спирането на изплащането на социални помощи за тези хора, без да имат никаква друга реализация. Плащаме помощи, но до време. Като не искат да работят, не може да получават цял живот помощи“.

„Нямам конкретни наблюдения за масово радикализиране на общността. Може би в турскоговорещите райони може да има такива моменти, но най-малкото би трябвало политици да правят такива изявления, това е работа на експертите по сигурност и правораздаващите органи. Всички сме против радикалите“, заяви Цветелин Кънчев от „Евророма“.

„Нямаме време да си играем на концепции и стратегии. Експерти се произнесоха, че ако се приеме стратегията на Каракачанов, трябва да се променят над 50 български закона. А след това ще паднат в Конституционния съд. Нямаме време за това. Трябва да се приеме една стратегия, защото натискът е от ЕС. По точка 8 от партньорския договор сме длъжни да приеме такава стратегия. По партньорския договор става въпрос за 1 трилион и 300 милиарда, които не отиват само за циганите, а за всички малцинствени групи“, заяви Кънчев.

Повечето от идеи вече са включени в българското законодателство, а в България няма малцинствени групи, репликира Сиди.

Снимка: btvnovinite.bg

„В „Евророма“ винаги сме казвали и обяснявали на ромите, че всички сме българи. След нас обаче минават ВМРО и казват: „Нее, вие сте цигани“. Това го правят, защото им е нужен враг, за да съществуват и да влизат в парламента. Популизмът е причина за радикализацията“, заяви Кънчев.

„Големите партии в България нямат интерес от интеграция на циганите. Това ще го видим на 4 април, когато големите партии влязат в гетата и ще купуват гласове. 30 години наливаме стотици милиони за интеграция на циганите и не се случва нищо. Защо не си говорим за интеграция на евреите или арменците в България? Няма как циганите да продължават да живеят над закона и да си строят примерно незаконни къщи. Всякакви НПО-та им обясняват, че са безнаказани", каза Сиди.

В България няма проблем с интеграцията на другите етноси, но 30 години имаме проблеми с интеграцията на циганите, а парите за интеграция отиват в циганските барони, каза политикът от ВМРО.

Цветелин Кънчев заяви, че също е против злоупотребата със социални придобивки и смята образованието за приоритет.

Вижте целият разговор във видеото.