Съществуващите ски-съоръжения в планината над София вече могат да бъдат подменени с нови в досегашните си граници. Това става възможно, след като парламентът прие на второ четене консенсусните промени в Закона за горите. Новите текстове предвиждат тази възможност за лифтове, строени преди 1987 година. Трябва да се отбележи, че част от въжените линии на ски-зона „Алеко” са на повече от 50 години.

От закона окончателно отпаднаха облекчаващите строителството на ски-комплекси текстове – без да се сменя предназначението на горските територии. Именно тази първоначална идея на управляващите предизвика масово недоволство сред хиляди млади хора, които в два поредни дни блокираха ключовото кръстовище на „Орлов мост” в София.

Законът за горите, предизвикал широка полемика между природозащитници, депутати, инвеститори и граждани от т.нар. „малки общини, се гласува за трети път, защото президентът Плевнелиев му наложи вето, след настоятелен съвет от страна на премиера Борисов.

До спорните промени в Закона за горите се стигна след спирането на съоръженията на Витоша от фирмата „Витоша ски”, която обясни решението си с приетите преди две години текстове, които й пречили да работи законно.

След ветото на Плевнелиев върху промените започнаха консултации между заинтересованите страни и се стигна до компромисно решение, което сега бе одобрено в пленарната зала.

Сегашният текст предвижда собственикът на настоящите лифтове над София, които са с неуреден статут и са строени до 1987 г., да получи право на строеж за 20 години.
Така “Витоша ски” ще може да подмени старите съоръжения с нови, без да плаща за земята под тях. Фирмата трябва да разположи лифтовете в сегашните просеки, като стъпките на стълбовете могат да не съвпадат на 100%. Изграждането на нови ски-съоръжения ще става по старите регламенти.