Темата накратко:

 • Папа Франциск посети децата от бежанския център „Враждебна“. За Светия отец бе изнесена специално подготвена програма
 • Света литургия с първо причастие в град Раковски на 242 деца се проведе в църквата „Пресвето сърце Исусово“
 • Обиколка с папамобила по улиците на Раковски
 • Среща с част от католическата общност в църквата „Свети Архангел Михаил“ в Раковски
 • Събитие за мир на площад "Независимост" в София
 

Проследете посещението на папа Франциск по часове:

18:55 Папа Франциск: Всеки е призован да стане строител на мира.

Какво е значението на молитвата за мир на папата:

Датата е 26 август 1910 г. В самия център на македонската столица Скопие се ражда момиче на име Анеза Бояджиу. По-късно позната на целия свят като майка Тереза. 110 години по-късно, там все още пазят жив спомена за нейното дело. През 2016 г. папа Франциск я провъзгласява за светица.

Светият отец подари на президента Румен Радев декрет от тайните архиви на Ватикана, с който Джузепе Ронкали е изпратен в България. По-късно Ронкали става глава на Римокатолическата църква и е наричан "българският папа".

18:30 Начало на молитвата за мир в София.

18:25 Кортежът на папа Франциск пристигна на площад „Независимост”.

Снимка: btvnovinite.bg

18:15 Събитие за мир на пл. „Независимост“ в София.

Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, държат запалени факли, символ на мира. На сцената има маслиново дърво и рози, символ на България.

А ето откъде тръгва идеята за общата молитва за мир:

От първата понтификацията през юли 2013 г. до днес Папа Франциск е пътувал 29 пъти, посещавайки 42 нации на различни континенти. Кои са те:

Папа Франциск сложи началото на нова ера в католическата църква. За 6 години на престола Светият отец успя да реформира образа на духовния водач. Папата открито споделя страховете си от лицемерните католици, от модерните технологии, които изолират хората, както и от липсата на стойностни примери за подражание на младите:

16:20 Слово на папа Франциск пред католическата общност в Раковски.

„Трябва да преминем от културата на прилагателните в културата на съществителните”, каза папата. По думите му не трябва да се лепят етикети.

„Този, който обича, не си губи времето, за да се оплаква. Той винаги вижда нещо конкретно, което може да прави. Песимистите никога нищо добро не правят. Те рушат всичко. Когато си мисля за песимиста, на ум ми идва една хубава торта. Какво прави песимистът – сипва оцет върху тортата и съсипва всичко. Докато любовта винаги отваря вратите. Никога не съм познавал някой песимист, който да е правил нещо добро”, каза още папа Франциск.

16:00 Деца изпълниха народен танц в чест на папа Франциск.

15:40 Папа Франциск влезе в църквата „Свети Архангел Михаил“ в Раковски, за да се срещне с част от католическата общност. Той се здрависа с някои от хората, събрали се пред храма. Папата бе посрещнат от две деца в народни носии с питка и мед.

Снимка: btvnovinite.bg

В църквата отново се здрависа с хората и се спря за снимки с тях. Те от своя страна не спряха да го аплодират. Някои вярващи споделиха своите лични истории пред папа Франциск. Последва слово на главата на Римокатолическата църква.

Снимка: btvnovinite.bg

15:00 Папа Франциск се насочи към към църквата „Св. Архангел Михаил” с папамобила си. Хората по улиците го приветстваха.

13:30 Кулминацията на посещението на папа Франциск е посланието му за мир, което ще направи на площад "Независимост". Мястото е избрано символично - в близост до църква, синагога и джамия, като израз на единство и толерантност. За това събитие са поканени представители на различните вероизповедания у нас. Разберете какво ни очаква довечера:

12:55 Папа Франциск е запален футболен фен. Малцина обаче знаят, че от близо 30 години той не гледа телевизия и въпреки това винаги намира начин да разбере класирането на любимия си отбор.

Точно защото папата е запален футболен почитател, вчера Светият отец се сдоби с футболната фланелка на вероятно най-специалния тим у нас – „Отбор на надеждата”. Тя бе подарък от екипа на bTV, който пътува с него в самолета. А ето какво послание написаха момчетата, които играят в отбора, за папата: 

12:50 Въпреки че папа Франциск е известен с добронамереното си отношение към децата, понякога му се случва да се сблъска и с по-необичайни ситуации. Ето някои от тях:

12:45 Папа Франциск не е искал да става глава на Римокатолическата църква. По свое желание се отказва от редица папски привилегии, като луксозно жилище и лимузина. Всичко това обаче не е изненада за хората, с които е израснал по пътя си до Ватикана.

12:40 Уважаваме решението на Светия синод, но знаем, че вървим към единството, защото Христос го пожела в своята предсмъртна молитва. Това коментира отец Ивелин от Раковски във връзка с визитата на папа Франциск.

Той подчерта, че може да не се е стигнало до съвместно служение, но „ледове” между католици и православни у нас няма.

12:30 Литургията приключи, а в центъра на Раковски се извиха хора.

Снимка: bTV

12:00 Папа Франциск е уникален, той е велик папа комуникатор. Това каза проф. Лиляна Симеонова от Института по балканистика към БАН по повод разчупването на протокола от страна на Светия отец, който преди началото на причастието в Раковски говори непринудено с децата.

11:40 След като вчера предупреди за опасността, надвиснала над обезлюдяващата се България, днес папа Франциск сам се включи в битката за бъдещето на страната ни чрез контакта с децата в Раковски. Това коментира журналистът от Радио Ватикана Димитър Ганчев.

По думите му Светият отец гледа на децата като на бъдещи строители не само на църквата, но и на цялата държава.

„Това са утрешните герои на тази креативна вяра – манастирът и църквата са облепени с техни рисунки: много цветове, много жизненост. Виждаме новото лице на църквата в България”, подчерта той.

Според него Франциск е „един папа на народа, който умее да говори на всички на един разбираем език, за да може да стигне до сърцето на всеки”.

11:25 Малкият Александър е първият, с когото папа Франциск се срещна в Раковски преди светата литургия в католическата ни столицата. „Сърцата ни са изпълнени с радост, изненада, щастие и благодарност”, сподели пред камерата на bTV майката на момчето.

Тя го описа като „земен, добър… дойде близо до хората, първо – до хората в неравностойно положение, благослови ги”.

11:00 Света литургия с първо причастие в град Раковски на 242 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“.

„Момичета и момчета, дошли сте тук от всяко кътче на тази Земя на розите, за да участвате в този чудесен празник, който съм сигурен, че няма да забравите никога”, бяха първите думи на папата.

„Първото причастие преди всичко е един празник, в който честваме Иисус, който пожела да остане винаги до нас и няма никога да ни изостави. Изминахте дълъг път, за да дойдете в град Раковски. Вашите свещеници и учители по вероучение ви придружиха и по пътя, който ви води днес до срещата с Иисус и да го приемете в сърцата си”, каза още в словото си главата на Римокатолическата църква.

10:35 Първи кадри от пристигането на Светия отец в Раковски.

Снимка: bTV

10:00 Децата в Раковски се готвят за първото си причастие. Вижте снимки:

9:00 Папа Франциск посети децата от бежанския център „Враждебна“. За Светия отец бе изнесена специално подготвена програма.

"Много ви благодаря за гостоприемството! Благодаря на децата за техните толкова хубави песни! Те са тези, които носят радост във вашия път, който е изпълнен с болка, защото е трябвало да напуснете родината си и да търсите друга. Но винаги остава надеждата. Днес светът е изпълнен с емигранти. И техният път е един кръст... Желая всичко добро на вас и на вашите сънародници, които сте оставили в родината си! Господ да ви благослови!", каза Светият отец пред бежанците.

А ето какво се случи през първия ден от визитата на папа Франциск в България:

Вижте посещението на папата през обектива на фоторепортера на bTV Новините Ладислав Цветков:

 • Коментар на водещия: Изборът е ваш
 • Петър Нанев: Вече съм убеден в могъществото на духовните лидери, в частност на папата
 • Папа Франциск остави в България ритуална дреха, камбана и олтар
 • Митрополит Антоний: Папата ни даде пример как пастирът отива при стадото
 • Посланикът ни във Ватикана: Посещението на папата е доверие към нашата политика
 • Папата в Северна Македония: Приключи апостолическото пътуване на Светия отец
 • Папата е в Северна Македония: Екип на bTV го придружава до края на визитата
 • Деца отправили телефонни заплахи към папа Франциск
 • Над 15 000 души се очакват в Скопие за посещението на папа Франциск
 • От София папата призова за диалог между религиите като условие за мир
 • Какво е общото между папа Франциск и Джузепе Ронкали – българският папа?
 • За делото на майка Тереза
 • За значението на молитвата за мир на папа Франциск
 • Събитие за мир на пл. „Независимост” в София (ВИДЕО)
 • Откъде тръгва идеята за общата молитва за мир
 • Папа Франциск сложи началото на нова ера в католическата църква
 • Апостолическите пътувания на папа Франциск
 • Приключи срещата на папата с католическата общност в Раковски (СНИМКИ)
 • Папата: Песимистите съсипват всичко – дори торта, сипвайки оцет върху нея
 • Деца изпълниха народен танц в чест на папата (ВИДЕО)