Свети Франциск – закрилникът на мира и Асизи – духовният център на католиците, имат важно значение за главите на Римокатолическата църква.

За различните папи Асизи е универсалният град на мира, казва отец Енцо Фортунато, говорител на манастира в Асизи.

Първото поклонническо пътуване на Йоан ХХIII е в навечерието на Втория Ватикански събор и дни преди Кубинската криза, която изправя света пред нова ядрена заплаха.

На 27 октомври 1986 г. в града на Св. Франциск, папа Йоан Павел Втори събира духовници от различни религии, за да се молят заедно за мир на Земята.

Сред участниците са Далай Лама и майка Тереза. Молитвите са във време, когато световните лидери водят преговори за разоръжаването и забрана на ядрените оръжия. 

„Тук, на този площад, той затвърди окончателно призванието на Асизи като място на универсалния мир, заложено от свети Франциск”, обясни отец Енцо Фортунато.

През януари 1993 г. в разгара на конфликтите на Балканите, отново от Асизи, папа Йоан Павел Втори отправя молитви за мир в региона и възкликва:

"Как е възможно да съществува омраза? Как е възможно да се убиват един друг?"

След атентатите на 11 септември, в Асизи отново се събират духовните лидери на 12 религии и над 30 църкви, за да заклеймят тероризма и всеки да се помоли за мир.

Четвъртата молитвена среща е при папа Бенедикт.

„Този площад е изграден от камъни, донесени от различните краища на света, за да ни напомни отново за копнежа на Свети Франциск за мир и братство между хората.

Цялото внимание към Свети Франциск е, защото той е наричал всеки човек, независимо от раса и религия – свой брат и своя сестра”, заяви отец Енцо Фортунато.

През 2016 г. папа Франциск събира за пети път духовните лидери в Асизи по повод 30-та годишнина от световните молитвени срещи.