С Молитва за мир от София, главата на римокатолическата църква прикова световното внимание.

Папа Франциск направи това с представители на другите вероизповедания у нас. Това беше и кулминацията на втория ден от официалното апостолическо посещение на папата в България.

Папа Франциск избра да отправи посланието от знаково място в столицата ни.
Така наречения триъгълник на толерантността, където са разположени православна църква, католическа църква, синагога и джамия.

Молитвата за мир започна със песен на детски хор "Бодра смяна",а на сцената имаше маслинено дърво, което символизира мира.

Снимка: EPA

Темата за съжителството на религиите и отношението на България към бежанците беше основна и в молитвата. Папата призова дребнавите интереси на отделни личности да не водят до накърняване на интересите на всяко човешка неприкосновеност.

„Оттук можем да видим местата за поклонение на различни църкви  и вероизповедания: "Св. Неделя  на нашите православни братя, Св. Йосиф на нас к- католиците, синагогата на по-големите ни братя -евреите, джамията на нашите братя мюсюлманите и в близост  - църквата на арменците”, каза Светия отец.

Снимка: EPA

Шест деца от всички вероизповедания държаха запалени факли, символ на победата на светлината над мрака на насилието. Темата за съжителството на религиите и отношението на страната ни към бежанците беше основна и в молитвата.

„Нека това символично място да се превърне в свидетелство за мир...Пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличието и игнорирани от смачкващото съучастие на заинтересуваните групи”, заяви папа Франциск.

Снимка: EPA

Десетки изпълниха площада, за да видят папата. След края на церемонията папата тръгна на обиколка из софийските улици с папамобила.

Единственият коментар от страна на българската православна църква днес дойде от пловдивския митрополит Николай. Той определи визитата на папата като политическо посещение.

Премиерът Бойко Борисов, който също присъства на площада на молитвата за мир, призова да се радваме на визитата и да я ценим.

Снимка: БГНЕС

„Защо искат да опорочат и едно такова силно политическо посещение, и за народа, и за хората, и за католиците. Едва ли не - дошъл и да ни докара мигранти. Просто на всяко хубаво нещо, да сложат една лъжица катран. Така че на всички православни, а и видя и той се наведе, целуна на патриарха иконата. Облече дрехата, която служи в Раковски, подаръка от мен. От снощи до сега в менюто му е само кисело мляко. Дайте да се радваме малко и да си ценим нещата”, каза Борисов по-рано през деня. 

Рано сутринта Светият отец посети бежанците и мигрантите във Враждебна.
И по този начин демонстрира загриженост към най-уязвимата група в света - на бягащите от войната и въоръжените конфликти.

Грижа и внимание към най-уязвимата група хора в света - тази на бягащите от войните и въоръжените конфликти, демонстрира днес Светият отец.

Преди да замине за Раковски, Папа Франциск посети бежанския център във Враждебна. Още при пристигането на папа Франциск в България той призова да не затваряме  сърцето си за тези, които чукат на нашите порти... и неслучайно днес визитата му започна с посещение на бежанския лагер във "Враждебна".

Снимка: Правителствена пресслужба

Не затваряйте сърцето, очите и ръката си към тези, които чукат на вашите порти, с това послание папа Франциск пристигна в България, с него посети и бежанския център във "Враждебна". Той обърна внимание най-вече на децата и подари икона.

Децата го поздравиха с музикални изпълнения и му дадоха картини, които са нарисували за него. А папата ги благослови и заяви, че пътят на мигрантите е един кръст, винаги изпълнен с надежда. По-възрастните мигранти дори разговаряха със Светия отец.

Папа Франциск посети и Раковски - наричан, католическата столицата на България.
Там стотици деца католици получиха своето първо причастие. Камбанен звън и радостни възгласи оповестиха пристигането на папата.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди да влезе в храма Светият Отец се спря при болните хора и децата. А в храма приветства първо причастниците.

Пътят на Светия отец продължи към църквата "Свети Архангел Михаил". На входа го посрещнаха Анелия и Георги.

Снимка: Ладислав Цветков

С букет от бели и жълти рози, който оставиха пред мощите на българския папа Йоан XXIII. А шестгодишната им дъщеря Ивайла му подари нейна рисунка.

700-те вярващи не скриха радостта от срещата с папа Франциск.  А той ги благослови, припомни делото на Светите братя Кирил и Методий и призова хората да не си слагат етикети. Всички заедно се помолиха на български.

Снимка: Ладислав Цветков

Внезапна градушка над Раковски не помрачи настроението, нито на Светия отец, нито на празнуващите католици.

Снимка: EPA