Няколко седмици преди посещението на папата, от Светия синод на Българската православна църква официално обявиха, че няма да участват в молитвата за мир.

В първото си послание за 2019 г. папа Франциск бръкна в раната на света от 21-век. Той прикани политиката да се насочи в служба на мира и сравни мира с надеждата, която като крехко цвете се опитва да разцъфне сред камъни от насилие.

„Папа Франциск е папа на Втория Ватински събор и макар че не го показва винаги открито, той следва духа на този събор, а той е именно отварянето към съвременния свят”, обясни доц. Карталов.


Пет месеца по-късно молитвата за мир, която папата ще произнесе в София, има специално значение. София е наследник на антична Сердика, в която се провежда Сердикийският събор и е приет Едиктът на толерантността. Първият документ, който дава молитвена свобода и гарантира сигурност на домовете и живота на изповядващите християнството.

„В списъка на българските архиепископи първият е не някой друг, а Протоген, епископ на Сердика, т.е. ние имаме припознаване на тази църква като наследник на онази църква”, каза доц. Веселина Вачкова от БАН.

Според решението на Светия синод българският патриарх и главата на Римокатолическата църква няма да помолят за мир, нито ще се появят някъде на обществено място заедно.

„Готови сме винаги за диалог, но с отстояване на нашата истина. Това посещение се възприема повече като държавно посещение, а и както напоследък често се коментира и се затвърждава като мнение, Ватикана има държавнически характер и светски характер, отколкото духовен”, коментира дядо Сионий, игумен на Бачковския манастир.

Светият отец получи разрешението на българските митрополити да се помоли пред иконата на светите братя Кирил и Методий в храм-паметника „Св. Александър Невски”.

„Папа Франциск още на 9 май 2013 г. в обръщение на една конференция, посветена на Кирил и Методий в Братислава, казва, че техният пример трябва да бъде следван и този пример всъщност е обединението на християнството, което е и християнските корени на Европа”, обясни доц. Кирил Карталов.

Във Ватикана се намира гробът на Св. Кирил Философ, който е канонизиран от православната и католическата църква.

На 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обяви Константин Кирил Философ и брат му Методий за съпокровители на Европа.