"Една вечер дойде един мъж и каза: "Има семейство с 8 деца, които не са яли нищо дълго време. Направи нещо за тях!" И аз взех ориз и отидох веднага. Майката взе ориза от шепата ми, раздели гo на две  и излезе. Когато се върна, я попитах –"Какво направи?" А тя ми каза – "Те също са гладни!" В съседната къща имаше мюсюлманско семейство, което също нямаше храна. В нейното страдание… тя знаеше, че и друг има нужда… И тя имаше смелостта да даде на ближния си. Ето защо искам вие да обичате бедните. И не им обръщайте гръб, защото обърнете ли им гръб, вие обръщате гръб на Бог".

Майка Тереза – защитничка на бедните, на болните и на страдащите. Основателка на Ордена на милосърдието, известен със своята помощ към хората в нужда. Посвещава целия си живот на Бог и на онеправданите. Смисълът за нея през целия й път остават любовта и мирът по света.

Датата е 26 август 1910 г. В самия център на македонската столица Скопие се ражда момиче на име Анеза Бояджиу. По-късно позната на целия свят като майка Тереза.

110 години по-късно, там все още пазят жив спомена за нейното дело.

72-годишният Антон Серечи среща майка Тереза при първото й посещение в родния й град.

"Майка Тереза като дойде през 1976 г., мога да ви кажа, че имаше над 5000 души на това място. Беше еуфория, невиждана радост в очите на хората. Сред цялата тази тълпа, тя беше една дребна жена с огромна воля. Излъчваше невиждана сила и любов към всички хора, без значение кой какъв е”, спомня си Антон Серечи.

Тази среща преобръща живота на Антон Серечи и като вярващ католик решава да основе Сдружение "Майка Тереза" в Северна Македония. Вече близо 30 години той се грижи делото й да не бъде забравено. За 100-годишнината от нейното рождение, сдружението изгражда специален гроб за бащата на светицата.

„Има голям кръст и снимката на Кольо Бояджиу. Но си помислих – като видят плочата, кой ще знае кой е Кольо Бояджиу? И затова се посъветвах със сестрите на майка Тереза и те ми казаха, че майка Тереза често е казвала, че любовта се ражда в семейството... Прекрасна мисъл, която всеки от нас, ако я чуе, може да повярва и да осъзнае колко е вярна. Тя често казваше "Правете малки неща, но с много любов." И казваше "Аз не съм светица, а само един молив в ръцете на Исус Христос", добави Антон Серечи.

Заради делата и милосърдието си, през 1979 г. Майка Тереза получава Нобелова награда за мир.

За Ариан Аслани е чест да стопанисва единствената къща-музей, посветена на живота на светицата. Още повече, че самият той проповядва религия, различна от католическата.

„Аз съм мюсюлманин, албанец, но това не е някоя пречка. Напротив! Една чудна, малка жена, 150 сантиметра, а да стане толкова голяма. Извинявайте, малко съм емоционален. Толкова много сила, такава храброст. Да помага, да бъде солидарна”, разказа Ариан Аслани, директор на Къща-музей "Майка Тереза".

Шест години след смъртта й, папа Йоан Павел Втори я обявява за блажена.

През 2016 г. папа Франциск я провъзгласява за светица.

Днес над 5000 мисионерки на милосърдието в над 130 страни по целия свят продължават да помагат на бедните, на болните и на страдащите, за да пазят живо делото на Света Тереза от Калкута и да го продължат.