Носителката на Нобелова награда за мир, основателка на Ордена на милосърдието и защитничка на бедните, болните и страдащите – майка Тереза, беше канонизирана на тържествена церемония на площад „Свети Петър“ във Ватикана.

Церемонията премина под ръководството на папа Франциск в присъствието на делегации от най-малко 15 държави и около 100 хил. вярващи, съобщиха световните агенции.

„Нека тя бъде модел за святост на всички ни. Мисля, че ще ни е трудно да започнем да казваме света Тереза. Нейната святост е толкова близо до нас, затова е съвсем естествено неволно да продължим да я наричаме майка Тереза“, каза папата.

Канонизирането на монахинята от албански произход стана в разгара на обявената от него Юбилейна година на християнството, посветена на милосърдието.

Майка Тереза, наричана Калкутска, тъй като беше посветила живота си в служене на страдащите и бедните в Индия, беше провъзгласена за блажена през 2003 г. по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел II.

Специалната ватиканска комисия призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г., благодарение на нейните молитви.

Тя казваше, че хора, които нямат нищо, които не са обичани от никого, които са в тежест на обществото, които са забравили какво е любов, какво е човешко отношение за нея са Божи чеда.

Заедно с майка Тереза канонизирани бяха мексиканецът Хосе Санчес дел Рио, полякът Станислав Исус Мария, аржентинецът Хосе Габриел Брочеро и шведката Мария Елизабет Хеселблад.

Префектурата на Рим въведе изключителни мерки за сигурност, като за реда се грижиха 3000 полицаи.

Обявяването на майка Тереза за светица се отбелязва и в Скопие, столицата на днешна Македония, където тя е родена от родители албанци през 1910 г. под името Гонджа Агнес Бояджиу.

„Трябва да сме горди, че имаме съгражданка светица. Трябва да сме горди с нейното дело, с всичко, което е направила. Ние, които живеем на същото място, да правим същото, да продължим тази енергия, която е имала цял живот, със същата интензивност и намерение да се разпространява добрина, помощ и утеха“, заяви македонският президент Георге Иванов от Ватикана след церемонията.

Президентът подчерта, че това трябва да правят и всички съседи на Македония, тъй като на Балканите са необходими повече хора, които уважават и продължават нейното дело.