Папа Франциск е уникален, той е велик папа комуникатор. Това каза проф. Лиляна Симеонова от Института по балканистика към БАН по повод разчупването на протокола от страна на Светия отец, който преди началото на причастието в Раковски говори непринудено с децата.

Там 250 деца ще получат първото си причастие. Най-много са от Южна България. 

Според нея той е научен да комуникира с всякакви хора именно защото е йезуит.

„Те имат най-добрата и широка мрежа от мисии, те са преобърнали най-много хора в християнството”, коментира проф. Симеонова.

Отец Паоло Кортези обясни и какво е казал папата на малчуганите.

Снимка: bTV

Основно той им разказа нещо като приказка за църквата и вярата. Отецът обясни, че олтарът е символ на „тайната вечеря” и това, което чака вярващите в Небесното царство – голяма и пищна трапеза, каза отец Паоло.

Снимка: bTV

Проф. Лиляна Симеонова пък изтъкна, че олтарът преди е бил отворен и че през 16 век започва появата на иконостаса.

Тя обясни, че папа Франциск е продължител на политиката на Анджело Ронкали, а именно политика на отворени врати и сближаване с източноправославните.

Поглед към бъдещето на църква и държава

След като вчера предупреди за опасността, надвиснала над обезлюдяващата се България, днес папа Франциск сам се включи в битката за бъдещето на страната ни чрез контакта с децата в Раковски. Това коментира журналистът от Радио Ватикана Димитър Ганчев.

По думите му Светият отец гледа на децата като на бъдещи строители не само на църквата, но и на цялата държава.

„Това са утрешните герои на тази креативна вяра – манастирът и църквата са облепени с техни рисунки: много цветове, много жизненост. Виждаме новото лице на църквата в България”, подчерта той.

Според него Франциск е „един папа на народа, който умее да говори на всички на един разбираем език, за да може да стигне до сърцето на всеки”.