Светият отец подари на президента Румен Радев декрет от тайните архиви на Ватикана, с който Джузепе Ронкали е изпратен в България. По-късно Ронкали става глава на Римокатолическата църква и е наричан "българският папа".

Нежността е обща черта между папа Йоан XXIII и папа Франциск.

На 11 октомври 1962 г. със своето прочуто "Лунно слово" Йоан XXIII подканя вярващите да отнесат милувката на папата у дома и я предадат на децата.

"Когато се върнете вкъщи, помилвайте децата си и кажете: това е милувката на папата. Избършете сълзите им, направете нещо, кажете добра дума".

Преди да бъде провъзгласен за 261-вия предстоятел на Римокатолическата църква, монсеньор Анджело Ронкали е визитатор на Ватикана в България в продължение на 10 години.

„Папа Франциск много се доближава до стила и до духа на Ронкали. Когато епископът на Бергамо отива на аудиенция при папа Франциск и му задава същия въпрос – Сравняват ви с Йоан XXIII, вие какво мислите, отговорът  на Франциск след кратко мълчание бил – с усмивка – липсва ми светостта”, обясни доц. Кирил Карталов.

Дипломатическата кариера на папа Йоан XXIII започва с грижа за 500 ранени при нечуван кървав атентат в периферията на Европа – в църквата "Света Неделя" в София. Папството на Франциск започва от края на света с грижата за една неплатена сметка.

„Папата, след избора му, се обадил на вестникаря си в Буенос Айрес, за да му каже, че ще намери начин да уреди сметките, които са висящи”, каза Богдан Паташев.

Йоан XXIII за първи път назначава мексиканец, японец и филипинец за кардинали.

Като дипломат на Ватикана не се страхува да защити немския канцлер Франц фон Папен, изправен пред  трибунала в Нюрнберг.

Ронкали, известен като българския папа, е наричан и "пастир на мира".

Когато 20-ти век е изправен пред опасността от Трета световна война, папа Йоан XXIII лично посредничи между американския президент Джон Кенеди и съветския ръководител Никита Хрушчов в разрешаване на Карибската криза. Мирът е спасен.

И така до деня, когато Ватикана канонизира за светец българския папа.

А тържествената церемония във Вечния град се ръководи лично от неговия духовен наследник – папа Франциск, или Хорхе Берголио, който дойде от края на света и обяви, че 21-век се нуждае от Революция на нежността.