Към момента няма язовири в предаварийно състояние. В това уверяват от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. В същото време хората, които живеят в близост до някои от рисковите водоеми, са сериозно притеснени.

През миналата година Агенцията за метрологичен и технически надзор е проверила 5169 язовира от общо 5500. Основните проблеми са повредени язовирни стени, както и запушени с храсти и клони корита.

310 са високорисковите язовири. Държавата уверява, че те са под постоянно наблюдение и при необходимост се ремонтират. Най-честите предписания са за пълно изпразване на язовира при належащ ремонт.

Снегът се топи, а с това тревогите на хората във Врачанско растат.

Повредени кранове и диги, разрушени преливници - това е състоянието на язовирите в района. Местните кметове се опасяват от авария, тъй като тогава няма да могат да поберат достатъчно вода и има опасност да не издържат стените.

Преди година язовир Рогозен къса преливник и населението е в паника заради спешната евакуация. Споменът от потопа през 2014 г. също не е отминал.

Такъв е случаят с язовир Бистрица край София. Източен през месец май миналата година, сега там има дебела снежна покривка и декор от филм. Водоемът е източен заради теч и свличане.

За Бистрица и за останалите язовири в страната от Агенцията по метрологичен и технически надзор са категорични, че опасност от преливане при снеготопенето няма.

Докато държавата разпределя грижата и поддръжката на язовирите между агенции, министерства и местна власт, за хората, които живеят в близост, остава тревогата от възможно бедствие.

След проверките през миналата година са издадени над 4000 предписания за отстраняване на технически неизправности.

Установени са цели 176 язовира с неизяснена собственост, а наблюденията ще зачестят с напредването на снеготопенето.