Темата накратко:

  • Днес гласуваме на втори тур на президентските избори;
  • Един срещу друг се изправят действащият държавен глава Румен Радев и проф. Анастас Герджиков;
  • И двамата призоваха за активност на вота, но към момента тя остава слаба;
  • За момента няма данни за значителни закононарушения;
  • Активността в Турция също не е висока, но имаше протести срещу изборния туризъм по границата;
  • bTV ще проследи всичко най-важно с преки включвания и експертен коментар в студиото;

Проследете с нас балотажа (най-горе ще намерите най-новата информация):

19:20 „Ниската избирателна активност може да означава, че интригата вече е приключила“, коментира бившият външен министър и посланик в Турция Надежда Нейнски в ефира на bTV.А според бившият финансов министър Милен Велчев ниската активност и защото интригата около парламентарните избори вече е преминала. 

19:15 Как гласуваха на балотажа хората, поставени под карантина?

19:10 Как гласуваха лидерите на част от основните политически партии?

19:05 Кандидат-президентите гласуваха и призоваха за активност

19:00 По-ниска избирателна активност днес спрямо първия тур на изборите за президент, отчитат от агенция „Алфа рисърч“, с която работи bTV в деня на балотажа.

Към 19 ч. до избирателните секции са отишли 31,5% от избирателите.

18:45 Централната избирателна комисия отхвърли сигналите срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за агитация в изборния ден. За“ нарушение са гласували 9 члена на ЦИК, „против“ – 5. При такова съотношение няма необходимото мнозинство за взимане на решение.

18:40 Към 16 ч. избирателната активност в Сливен е 20,7%. В селото, обявено за рисково заради множеството сигнали за купуване на гласове – Чинтулово, изборният ден премина спокойно, въпреки че пред секцията от ранните сутрешни часове имаше жандармерия.

18:35 Спокойно протича изборният ден във Велико Търново. Към 16:30 ч. избирателната активност е 26,4%. Нарушения до момента не са констатирани и няма внесени сигнали в РИК. От 420 избирателни секции в 311 се гласува машинно. Едно от устройствата се повреди още рано сутринта. Става въпрос в секция в Дебелец, където преминаха към гласуване с хартиена бюлетина.

18:31 Политиката се промени страшно много, парламентарните избори бяха в някаква степен краят на българския преход. Това каза в изборното студио на bTV журналистът Валерия Велева. "С тези избори приключваме един сериозен етап от развитието си като демокрация", допълни Велева.

18:30 Въпреки опасенията, във всички избирателни секции в САЩ българите гласуват с машини. Единствено в секцията в Сейнт Луис ще бъдат печатани бюлетини. Към 10:30 ч. сутринта обаче избирателната активност е ниска, като се очаква тя да се запази такава през целия изборен ден.

18:20 Изпитанията пред Конституцията не са само през тази година – те започнаха през лятото на 2020 г. Това заяви в изборното студио на bTV доц. Наталия Киселова.

18:10 Избирателната активност в Бургаска област остава ниска, към 16 ч. тя е 25,8%. За сравнение, на първия тур към този час до урните бяха отишли 33% от имащите право на глас.

17:55 Заведенията у нас в момента са като в локдаун. Това заяви в изборното студио на bTV председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той допълни, че даже ситуацията е по-зле, отколкото при затваряне, защото работят на 25% от капацитета си и не получават държавни стимули. 

Предприемачът Красимир Стойчев възрази: „Като имаш малко приходи – имаш и малко разходи. Да не забравяме факта, че около 2 млрд. е оборотът на ресторантите в България годишно, свалиха им ДДС на 11% - това са 220 млн. лв., от които държавата се отказа в полза на тези хора. Кризата не е само за тях, кризата е за всички“. 

17:50 В София са подадени общо 764 заявления с подвижна COVID секция. Вижте как протече гласуването с мобилни урни:

17:38: Изборният ден в Монтанско започна и протича спокойно. Почти 25% е избирателната активност към 16 ч. Хората с право на глас в областта са около 121 хиляди. В по-малките населени места, с малък брой жители, се гласува с хартиени бюлетини.

17:30 Изборният ден в Пловдивско протича нормално. Избирателната активност в областта към 16 ч. е 24,4%. Само един е полученият сигнал в 16 РИК. Той е във връзка с това, че наблюдател е снимал в изборна секция самото гласуване. Сигналът се проверява

17:25 "Гласувах за президент държавник, който винаги ще се ръководи от българския национален интерес", каза Корнелия Нинова, след като гласува на втория тур на президентските избори.

17:20 Към 16 ч. избирателната активност в Благоевград е 21%. За сравнение миналата седмица по това време тя беше малко над 23%.

17:15 Политиците отказаха да правят дебати, защото се захласнаха по еднопосочните комуникации. Това каза в изборното студио на bTV PR експертът Максим Бехар. Според комуникационния експерт Любомир Аламанов младите хора вече не са лоялни към партии, а към кауза, към визия и който политик успее да ги запали по тази кауза, той ще има по-голям успех.

17:15 По неофициална информация към средата на деня във Великобритания са гласували малко над 10 хиляди българи. Въпреки че в доста изборни секции съставите на комисиите работят с минималния изискван от закона кворум, гласуването преминава бързо.

17:10 Избирателната активност към 16 ч. е 24,12%, съобщи ЦИК. Най-активни са гласоподавателите в 23 МИР в София, където тя е 30,03%. Интересът към вота остава най-малък в Кърджали.

17:00 Вяло започна изборният ден в Германия, но в следобедните часове активността се повиши. От Берлин съобщават, че в германската столица активността се доближава до тази на изборите на 14 ноември. 

Към 16 ч. рекорд по гласуване е поставен в Мюнхен, там над 1500 души са отишли до урните.

16:50 „Всеки трябва да гласува, защото е доста неприятна статистиката – винаги сме или на първо, или на последно място, но никога в наша полза. С гласуването хората могат да променят нещата. За да можеш да изискваш след това, за да можеш да заявиш себе си, трябва да гласуваш" - Радина Червенова.

16:45 Официалните данни на Районната избирателна комисия в Кърджали към 16 ч. показват, че са излезли да гласуват 12,94% от избирателите. Това са 33 972 души. За сравнение, на първия тур на изборите по същото време гласа си са дали 19,06% от избирателите или 49 000 души.

16:40 Избирателната активност в Турция е много по-ниска от очакваното. В една от секциите в Чорлу до момента са пуснати едва около 300 гласа. За сравнение миналата неделя там своя вот са дали над 800 души. В секциите, в които се гласува с машини, разликата в избирателната активност е около 10 пъти. Очаква се общият брой на гласовете, които ще дойдат от южната ни съседка, да бъде около 20 хиляди.

16:10 19,1% избирателна активност към 14 ч. на балотажа за президентското място. Това сочат данни на "Алфа рисърч". Информацията е на национално ниво. Към същия час миналата неделя на вота "2 в 1" социолозите измериха 19,7%

16:01 Какво се случи до момента?

16:00 Добре дошли във втория ни онлайн репортаж за днешния ден! Повечето основни политици гласуваха, но все още малко граждани са последвали техния пример.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!