„Ниската избирателна активност може да означава, че интригата вече е приключила и от друга страна дебатът между двамата кандидати направи така, че по-скоро намали активността. Много хора не излязоха да гласуват след заявените тези“, коментира бившият външен министър и посланик в Турция Надежда Нейнски в ефира на bTV.

А според бившият финансов министър Милен Велчев ниската активност и защото интригата около парламентарните избори вече е преминала. „Остана само балотаж между двама кандидати с почти предрешен резултат и все пак в условията на COVID вълна“, посочи той.

„Размяната на ноти винаги е израз на напрежение между две държави“, отбеляза Надежда Нейнски по повод дипломатическото напрежение между България и Турция след вота „2 в 1“.

„Междудържавните отношения не трябва да се смесват с междупартийни, защото изборите идват и си отиват, а съседите продължават да ни бъдат съседи. Всяко напрежение създава лоша атмосфера, за която се изиска време, за да отмине. Изцяло ангажимент на българската държава е да съблюдава доброто провеждане на изборите“, каза Надежда Нейнски.  

По думите на Милен Велчев след балотажа ще е време да обърнем внимание на това кой ще управлява държавата.  „Президентът има своята роля според Конституцията, но освен отделните периоди, в които назначава служебно правителство, неговата роля е почти никаква в самото управление“, отбеляза той.  

Важното е каква коалиция  ще бъде съставена, на каква основа и каква политика ще следва, смята Велчев.

Според него предизвикателствата са свързани с това, че големи слоеве от населението ще почувстват сериозни икономически трудности.

„Големият въпрос, на който никой още няма категоричен отговор, както и новото правителство, е доколко трайни ще са инфлационните процеси. Федералният резерв и ЕЦБ твърдят, че инфлацията е временна и за няколко месеца и затова не предприемат ходове. Ако се окаже, че това не е така, то ще трябва съвсем различен инструментариум“, обясни Милен Велчев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!