Темата накратко:

  • Днес гласуваме на втори тур на президентските избори;
  • Един срещу друг се изправят действащият държавен глава Румен Радев и проф. Анастас Герджиков;
  • Радев спечели на първи тур с 49,42%, а Герджиков остана втори с 22,83% от гласовете. Този резултат не беше достатъчен за избиране на президент на Република България без балотаж;
  • Кампанията беше белязана от размяна на обвинения между различните партии за законови нарушения спрямо политическите права на гражданите.
  • bTV ще покаже всичко най-интересно от изборния ден.

Проследете с нас деня на балотажа (най-горе ще намерите най-новата информация):

16:00 Продължаваме тук:

14:05 900 души са гласували вече в Мюнхен, но не може да се говори за активността от миналата неделя в Германия. Мерките се спазват стриктно в страната. 

14:00 От пресцентъра на ДПС обявиха, че лидерът Мустафа Карадайъ е гласувал в родното си Борино в "15 минути след единадесет часа".

Снимка: ДПС
12:20 В Мюнхен има най-много гласували до момента - 400 души. Вчера до последно не се знаеше дали ще има секция в един от градовете с голяма българска общност. Активността е различна в различните региона на Германия. 

13:00 Вотът през погледа на фоторепортерите:

12:05 „Да работим така, че беззаконието, корупцията и престъпленията да бъдат минало и да служат само за урок“, призова вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя гласува за „нова страница в историята на България“, която заедно да отворят президентската институция, очертаващото се мнозинство в парламента и стабилно правителство.

11:50 „Резил“ е Румен Радев да остане президент, защото той забърква България в международен скандал, който може да прерасне в опасен външнополитически конфликт. Това е мнението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който гласува за държавен глава.

11:40 Видя се, че за пореден път г-н Рашков и днес се опитваше да убеди с инсинуации българските граждани как да подадат гласа си. Това заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, след като упражни правото си на глас на балотажа.

11:30 – спокойно протича изборният ден във Варна. Към 11 ч. активността е 8,63%. По същото време на вота „2 в 1“ миналата неделя е била 9,13%. Близо 100 от членовете на СИК не са се явили, но това не е забавило началото на изборния ден. В три секции с машините има проблем и там ще се гласува с хартиени бюлетини.

11:20 По-малко гласуващи в Париж българи са излезли за балотажа към 11:20 ч. Преди седмица бяха значително повече, каза кореспондентът ни във френската столица

11:15 Нека всеки намери 15 минути днес, за да не губим 5 г. в бъдещето, призова президентът Румен Радев

10:53 До последно избирателните комисии в Германия очакваха инструкции от ЦИК за балотажа. Оказа се, че такива не са необходими. Все още СИК чакат одобрението на резервите от много секционни комисии, като много от тях работят в намален състав. Вчера до последно не се знаеше дали ще има секция в един от градовете с голяма българска общност.  
 
10:45 
МВР има информация за контрабанда „и не само“ през турската граница и това е причината за действията на силовите структури през последните дни. Това каза пред журналисти вътрешният министър Бойко Рашков.

10:10 Според "Алфа рисърч" избирателната активност към 9:30 ч. е 4,5%.

10:08  Кратък монолог без отговори на журналистически въпроси от кандидата за вицепрезидент Невяна Митева:

09:52  Бившият председател на парламента и служебен премиер проф. Огнян Герджиков коментира, че правителство този път ще има, но едва ли ще изкара пълния си мандат.

9:50 Ситуацията на границата е спокойна, проверяват се превозните средства в рамките на операция, която няма общо с изборите, обяви премиерът Стефан Янев:

9:45 На балотажа българите във Великобритания ще могат да гласуват отново в 132 секции. До късно снощи се очакваше решение на ЦИК за попълване на съставите на 52 избирателни секции с членове, които да заменят отказалите се след участие в комисиите на вота „2 в 1“ на 14 ноември. Миналата неделя на Острова гласуваха близо 34 хил. българи.

9:30 Най-важното за бъдещия президент е да слага България над всичко, каза лидерът на ПП Кирил Петков, след като упражни правото си на глас:

09:12 Селото, което отбеляза изключително висока активност на изборите преди седмица, а също така отбеляза и почти рекорден процент на гласували за определена политическа партия, започва деня на балотажа с малко избиратели и спокойно.

9:10 Протестиращи срещу изборния туризъм блокираха "Капитан Андреево":

9:00 Първи сигнали за проблеми с машините в страната. Те са в Русе и София.

8:40 420 изборни секции са разкрити в област Велико Търново. Преди балотажа са направени над 25 промени в състава на членовете на секционни избирателни комисии. Засега изборният ден протича нормално.

8:35 Изборният ден в санданското село Джигурово засега протича спокойно. Кметът на селото е под домашен арест. Той беше задържан ден след първия тур на изборите за търговия с гласове.

8:30 За разлика от деня на вота „2 в 1“, когато в Бургаска област имаше проблеми с машините, на балотажа няма много сигнали за повредени устройства. За кратко проблем имаше с машина в избирателната секция в училище „Йордан Йовков“ и изборният процес започна с повече от час закъснение. 660 машини за гласува са разпределени в Бургаска област. Право на глас имат 375 хил. избиратели. 12 са подвижните секции за избиратели под карантина. Отново в открито море и на балотажа ще могат да гласуват моряците от екипажа на кораба „Дружба“, който пътува към Батуми.

8:20 В област Стара Загора няма промяна в броя на избирателните секции – 598, в които имат право да гласуват близо 290 хил. избиратели. 14 са секциите за хората под карантина. Няма сигнали в районната избирателна комисия за проблеми с машините в началото на изборния ден. Още снощи е станало ясно, че в секция в Чирпан ще се премине към гласуване на хартия, защото устройството въобще не е стартирало заради проблеми със софтуера.

8:15 Автогарата в Кърджали е пуста в деня на балотаж. Има само един автобус, който ще потегли към Турция.

8:12 Ахмед Доган гласува "15 минути преди 8"

8:10 Час след началото на изборния ден в Турция интересът към изборите е по-слаб, отколкото беше на вота „2 в 1“ миналата неделя. В град Чорлу няма опашки пред стаите за гласуване. В специална стая избирателите попълват декларациите. ЦИК потвърди, че те може да бъдат попълнени извън секциите, но трябва да бъдат подписани пред избирателната комисия.

08:03 В четири секции в чужбина не са достигнали нито машини, нито бюлетини затова ЦИК е дала разпореждане да се разпечатат бюлетни, които тя е изпратила в електронен вариант и да се гласува с тях.

07:52 В София 51 подвижна секция има да обиколи 9 адреса, където има хора под изолация заради COVID-19. Миналата седмица имаше 19 адреса.

07:40 В сливенското село Чинтулово близо 1000 избиратели гласуват в една секция. От комисията разказват, че в изборния ден стават опашки и се налага допълнителна полицейска охрана.

07:27 Денят на една от секциите в Бургас, която обслужва COVID отделенията, започна с лек инцидент с предпазния костюм, който се скъса и се наложи да се потърси нов. В УМБАЛ - Бургас има около 100 легла, от които 85% са заети.

07:15 В благоевградското село Бучино се провеждат два балотажа - за президент и за кметски наместник.

07:05 В София изборният ден започна нормално. В една от секциите в столичния квартал „Изгрев“ вече има и един гласувал избирател. В секцията са  изненадани, че миналата седмица са има две машини, а сега – една, при еднакъв брой избиратели. 

07:01 Днес се провежда вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент. В балотажа участват кандидат-президентските двойки, издигнати от инициативни комитети, Румен Радев - Илияна Йотова и Анастас Герджиков - Невяна Митева-Матеева.

7:00 Здравейте и добре дошли на нашия онлайн репортаж! Балотажът в ход и bTV ще ви покаже всичко най-важно от деня на вота - със събитията и точните коментари!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!