Поредни избори у нас преминават под знака на епидемията. Хората с COVID-19 гласуват в болничните отделения или у дома, ако карат болестта по-леко. 

Секционната избирателна комисия в една от бургаските болница започна работа с  шестима членове вместо със седем. Причината - председателят се е лекувал от COVID-19 в същата болница и не e искал да преживее отново ужаса от срещата с болестта. 

Двама от 34-мата пациенти, изявили желание да гласуват в лечебното заведение, загубиха битката с болестта преди подвижната урна да стигне до тях.

В София 51-ва подвижна секция има да обиколи 9 адреса, където има хора под изолация заради COVID-19. Миналата седмица имаше 19 адреса.

В столицата 764 души са подали заявление, че искат да гласуват с такива секции. Вероятно този брой обаче ще се увеличи до края на изборния ден, тъй като и днес могат да се подават документи.

73 са разкритите подвижни COVID секции в София, работата им засега протича спокойно. 51-ва например обиколи адресите, които първоначално й бяха разпределени, още до обед.

Оттам обясниха, че ще им трябват около 3 часа да обиколят всички адреси, но може да се появяват в самия ден и нови.

Членовете на подвижната COVID секция се обаждат предварително на всеки един от хората в карантина и изолация, които трябва да посетят. След като се уверят, че човекът има готовност да гласува се отправят към адреса му.
Комисията пътува с такси и е придружена от полиция.

Първият адрес е дома на Атанас Бахчеванов. От 5 дни мъжът е с COVID-19. Казва, че всеки един  глас е важен.

Хората, поставени под карантина или в изолация, гласуват с хартиена бюлетина. Носят предпазна маска, дезинфекцират ръцете си, и отбелязват избора си със собствен химикал. Ако нямат - комисията им дава.

Тези, които и миналата неделя са били под карантина или изолация и са били в списъците за гласуване, автоматично попадат в тях и днес. А ако са се срещнали с коронавируса между двата тура - подават заявление, за да ги посети подвижна секция.

"Денят протича нормално, без никакъв проблем, хората са доста добронамерени, възпитани, всичко е нормално", каза Цвета Цонева, предс. на 51 ПСИК.

Само в столицата - 73 подвижни урни обикалят адреси на желаещи да гласуват.