Трус в Министерския съвет. Премиерът поиска и прие оставката на социалния министър. Бисер Петков е подал оставката си след разговор с Бойко Борисов. Това е вторият път в рамките на по-малко от година и половина, в която Петков подава оставка.

На социалния министър отдавна му се клати стола. Това обявиха днес за bTV източници от Министерски съвет.

В официалните мотиви е записано, че темповете, с които Министерството работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Неофициално – причините за поисканата оставка са няколко. Сред тях – кризата с майките на деца с увреждания от миналата година, липсата на обяснения за втория пенсионен стълб, а през последните дни и кризата с болничните.

Твърди се, че последната капка, която преляла чашата, е от вчера, когато станало ясно, че зад гърба на премиера Петков е имал договорки с Патриотите за социални придобивки на военноинвалиди.

Втората версия е, че по предложение на БСП са гласувани 5 млн. лв. за увеличаване на заплатите на социалните работници.

Кой е Бисер Петков?

Той е избран за социален министър на 4 май 2017 г.

През 2011 г. беше назначен от парламента за управител на Националния осигурителен институт. 4 години по- късно става министър.

Бил е и заместник-председател на Комисията за финансов надзор.

През лятото на 2018 г. той подаде оставка заради протестите на майките на децата с увреждания. Причината: "Невъзможността да овладее създалото се напрежение".

Тя бе втората за Кабинета Борисов 3. Преди него кабинета напусна здравният министър Николай Петров.

Оставка за кратко хвърли и енергийният министър Теменужка Петкова, но и нейната, както и тази на Бисер Петков, бяха отхврълени от министър-председателя.

През август 2018 г. оставки подадоха още трима министри след катастрофата при Своге. Постовете си напуснаха Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков – министри съответно на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие.

Оставка след така наречения "Апартамент гейт" попаде и правосъдният министър Цецка Цачева.

Социалните реформи не се движат достатъчно бързо и може би това е причината за оставката на Бисер Петков. Това обяви в предаването „Лице в лице” по bTV евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Основните спекулациите около оставката са, че финансовият министър е “махнал главата” на социалния заради повечето пари, които поиска за увеличение на заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане.

На 27 ноември социалните работници протестираха, а на второ четене в бюджетна комисия бяха гласувани 5 милиона лева допълнително, с които заплатите в Агенцията за социално подпомагане да се увеличат не с планираните 10%, а с 15%.

Оставката е в навечерието на приемането на бюджета за догодина.

През последните месеци имаше напрежение и по две други теми: за болничните и за пенсиите от частните пенсионни фондове.

Ето какво мислят социалните партньори по темата:

„Господин Петков е професиналист, компетентен човек с опит от КФН, НОИ, Министерството на труда. Нерешението проблеми, които и работодали, и синдикати, и цялото общество очаква – телка, болничните, промени в Кодекса на труда – това предполага решение в няколко министерства не само в Министерството на труда и във финансите, и Министерството на здравеопазването”, заяви Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

„Не може да се вмени като упрек към Бисер Петков за болничните, тъй като нещата са много по-големи и те са много по-големи от министъра на труда и социалната политика, който и да е той. Нищо чудно, какъвто е любимият маниер на това правителство – да има някъде в цялата тази работа и недобра оценка, както му казвате вие пиар-а, за да ни разберат хората на публичното представяне на дейностите така, че те да се харесат. Нищо чудно и това да е”, коментира Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Кой ще наследи Бисер Петков?

Спекулациите вече са за две дами – заместник-министърките Зорница Русинова и Деница Сачева. Но засега имена официално не са обсъждани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!