Повече дни от болничния да бъдат поети от работодателите. За това настояха от КТ "Подкрепа" на протестен митинг под надслов "Болните работници не са престъпници!" 

Снимка: Ладислав Цветков

Шествието тръгна от площад "Александър Батенберг" и преминава по основни столични булеварди, като затруднява трафика.

Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат първите пет дни от болничните; да изплащат 100% от трудовото възнаграждение (сега е едва 70 на сто); спешна актуализация на добавката за нощен труд, както и  ограничаване на извънредния труд.

Бизнесът има друго предложение - да плаща само първия ден от болничните, а останалите да се поемат от НОИ. От Асоциацията на индустриалния капитал казват, че исканията на "Подкрепа" ще рикошират в работниците:

"Не работодателят плаща тези болнични, а предприятието – колкото повече пари се изхарчат за болнични от предприятието, вместо да се плащат от НОИ, толкова по-малко пари ще останат в предприятието за заплати, бонуси и други доходи на хората", заяви Васил Велев,  Асоциация на индустриалния капитал в България.

Арбитър се явява социалният министър, който казва, че всички спорове ще се решат в Националния съвет за тристранно сътрудничество:

"Хората няма да бъдат ощетени, а ще се търсят решения да има мерки по-строги и дисциплиниращи по отношение тези хора, които си позволяват да злоупотребяват с това право", заяви Бисер Петков, социален министър. 

Протестна декларация от синдиката ще бъде връчена на народните представители.

Снимка: Ладислав Цветков

Лидерът на КТ "Подкрепа" - Димитър Манолов, посочи, че причината за злоупотребите с болничните е в сбъркания здравен модел, както и в работодателите, които карат работниците да излизат в болнични. Ще искаме тази истина да се сложи на масата, заяви Манолов.

Снимка: Ладислав Цветков

В протеста не участва КНСБ, те остават в стачна готовност, но чакат предложенията в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По настояване на бизнеса тристранният съвет трябва да разработи по-строги мерки срещи злоупотребите.