„Предложението за болничинте е на управляващата коалиция и е в пакет. Оттам нататък всичко е опит за създаване на напрежение, което не съществува”, каза финансовият министър Владислав Горанов.

„Това е технология и такъв въпрос няма смисъл. Нито г-жа Стоянова (Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС), нито народният представител от ВМРО присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9 ч. в Министерски съвет“, обясни Горанов.

„Двамата грешно коментират пакета от предложения, които вчера анонсирахме от страна на управляващата коалиция. Този пакет съдържа не само тази тема, а и темата за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и мерки, свързани с подобряване на достъпа на деца до детски градини“, заяви още финансовият министър.

По думите му много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби, тъй като подобна практика има в две трети от европейските държави.

"Това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване само за няколко години при равен брой заети с близо удвояване на дните във временна неработоспособност. Така че това е един проблем, който със сигурност трябва да бъде адресиран", каза още Горанов.