Синдикатите са в стачна готовност заради предложението на управляващите първият ден от болничния да се плаща от работника.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров идеята на управляващите по този начин да пресекат практиката за взимане на фалшиви болнични няма как да бъде оправдана и няма да доведе до нищо добро.

„Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал”, каза Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му тази мярка ще доведе и до това хората, вместо три, да започнат да взимат повече дни болнични.

Изчисленията на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата.

„Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина. Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да й бъде платен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да й вземем горе долу половин заплата на година, без да й обясним защо. Това е скандално”, заяви президентът на КНСБ.

Според Пламен Димитров е нужна сериозна борба с кухите фирми, които източват НОИ. Той призова всички онези, които имат възможности да разследват, най-накрая да започнат да го правят.

„Ако има воля, държавната машина може да покаже, че това няма как да продължава”, допълни Димитров.

Преди два месеца синдикатите и бизнесът са постигнали споразумение трите дни болнични да се плащат изцяло от НОИ. Предложението дори е представено на премиера Бойко Борисов като възможно решение. Пламен Димитров недоумява защо има промяна, за която не са били уведомени.

Затова и от КНСБ искат отново среща с премиера, на която ще настояват предложението да бъде оттеглено. Ако това не се случи, синдикатите ще решат какви действия да предприемат.