От 1-ви януари догодина първият ден от болничния ще е за сметка на боледуващия.

За това се договориха ГЕРБ и "Обединените патриоти" на Коалиционен съвет с участието на премиера Бойко Борисов.

Снимка: bTV

Идеята на управляващите е така да  се пресече практиката от взимане на фалшиви болнични. Вторият и третият ден остават за сметка на работодателя, а от четвъртия поема НОИ. 

Друго решение от срещата е минималната пенсия да стане 250 лв. от 1 юли догодина.

Снимка: bTV

Държавата ще поеме и разходите за детска градина и предучилищна за децата от 4 до 6 години, които са от уязвими групи. Идеите трябва да залегнат в бюджета между първо и второ четене.        

КНСБ и КТ „Подкрепа” пък поискаха среща с премиера и финансовия министър заради промените при болничните.

Снимка: bTV

Майка на две деца Цвета Круснарова е пред лекарския кабинет почти всеки месец заради малчуганите.

“Не е редно допълнително да ни ощетяват – разходите са ни доста големи когато и двете деца са болни или едното - и допълнително това е неприятен разход, който трябва да поемем ние”, казва Цвета.

Управляващите аргументираха предложенията си при болничните, че често се злоупотребявало с тях. А броят им нараснал двойно през годините. 

„Нека да го кажем откровено като наближат празници започва едно вадене на болнични, за да се удължи почивката”, коментира Красимир Каракачанов, министър на отбраната.

„Механизмът е, че първия болничен ден е за сметка на боледуващия, а вторият и третият, както досега”, обясни Валери Симеонов, председател на НФСБ.

Управляващите представяха идеите си за бюджета за догодина, до тях липсваха представители на „Атака”. По-късно от партията обясниха, че не били поканени и са останали недоволни от размера на минималната пенсия.

Снимка: bTV

„Коалиция ГЕРБ  - „Обединение патриоти” е запазена и тя е промени, самата коалиция ОП е променена. „Обединени патриоти” е променена и се състои от две партии”, каза още Валери Симеонов.

А реакцията на двата най-големи синдиката не закъсня и недоволството им беше насочено именно към правилата за болничния.

„Как трябва да се борим с фалшивите болнични – с органите на реда и правораздаването, със службите и прокуратурата, това е престъпление. А  не с орязването на права по какъвто и да е начин”, смята Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Снимка: bTV

„Тая работа въобще няма да се случи. Оттук нататък ние сме в условията на конфликт”, заяви Димитър Манолов, президент на КТ Подкрепа.

Майката на две деца Цвета изчислява, че промяната означава за семейството й сериозна цена.

Снимка: bTV

„Над 500-600 лева ще са за цялата година”, каза тя.

За да станат факт предложенията на управляващите, депутатите трябва да одобрят окончателно бюджета за догодина.

Три поредни години ще има фонд, в който ще има по 70 млн. лв. за нови детски градини в онези градове, където има нужда.