Първият работен ден от болничния ще е за сметка на служителя и няма да се плаща нито от работодателя, нито от държавата. Това решиха управляващите на коалиционен съвет.

Ако бъде приета, новата мярка влиза в сила от 1 януари. Тя ще влезе като промяна в Закона за бюджета.

Представители на едрия бизнес от години искат сериозно затягане на режима за болничните с мотива, че има големи злоупотреби – служители си събирали отпуски и празнични дни. Синдикатите пък виждаха в евентуалното ограничение „заробване” на трудещите се и алармираха, че ще пострадат тежко особено майките на малки деца, които се налага често да отсъстват от работа.

От КНСБ определиха това решение като "несъгласувано" и "некоментирано". Оттам обясниха, че няма как да приемат такова решение, тъй като по този начин няма как да се спре фалшифицирането на болнични:

„Там, където има фалшификати, където има фирми, които се създават специално, за да точат пари от болнични, бяха хванати, помните - имаше няколко такива, и после някак си темата изчезна. Защо не продължи, защо прокуратурата не се бори с това и службите не доведат до край. И пет фирми, и пет работодатели и еди си колко фалшификатори, фирми, работници, не влязат в затвора. И това ще има по-голям дисциплиниращ ефект, отколкото да кажем, че първият ден от болничния няма да се плаща”, каза Пламен Димитров, КНСБ.

В случая обаче от ГЕРБ и „Обединени патриоти” обясниха решението си първо с друго – чрез мярката ще се финансират социални политики, искани от националистите. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обясни, че от 1 юли минималната пенсия ще стане 250 лв., „децата от ниско-социални слоеве и по-маргинални кръгове” ще ходят на детска градина без такса, а в продължение на три години ще се отделят по 70 млн. лв. за нови училища и детски градини.

„За да се обвърже финансово този допълнителен разход, по установена практика в целия ЕС първият ден от болничните няма да се заплаща”, посочи Симеонов.

„Като наближат празници, започва едно валене на болнични листа, за да се удължават празниците (…) Ако си решил да почиваш повече, пусни си отпуска – платена или неплатена”, подчерта лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той отказа да отговори кой е предложил текста за болничните.