Нови детайли около идеята на управляващите за първия ден от болничния. След като вчера ГЕРБ и Патриотите обявиха, че той няма да се плаща, днес стана ясно, че ще има изключения.

Надницата си ще получават майки, които гледат болните си деца, както и работници, които са в трайна нетрудоспособност след трудова злополука, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

На този фон синдикатите обявиха, че са в стачна готовност заради идеята първият ден от болничния да се плаща от работника.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов този въпрос е политически и цялата управляваща коалиция стои зад предложението.

При гледане на болно дете и когато работникът е пострадал при трудова злополука, няма да се орязва надницата за първия ден от болничния, съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Това са случаи, в които определено не само, че няма злоупотреба, особено при майките за отглеждане на дете. Трябва да има стимул децата ни да растат здрави”, каза Стоянова.

Тя уточни, че спорното предложение е дошло от Патриотите, които искали да отстояват своите политики в управляващата коалиция.

„Това решение беше взето на Коалиционен съвет и тепърва ще се подготвят конкретните текстове за неговото изпълнение”, уточни Менда Стоянова.

Юлиан Ангелов от Обединени патриоти обаче отрече и посочи, че това е предложение на финансовия министър. По думите му предложението на Обединените патриот било вдигане на минималната пенсия на 250 лв. и освобождаване от такси на децата от детските градини до 4,5 и 6 годишна възраст.

ДПС и БСП се обявиха против орязването на парите за първия ден от болничния. Според ДПС това е скрито увеличение на на осигурителната вноска.

„Призовавам всички работещи да не приемат мълчаливо, че им се отнема поредното право. Да не се примиряват с това действие на правителството, като имат нашата парламентарна и политическа подкрепа в защита на техни основни права”, каза Корнелия Нинова.

Още вчера синдикатите обявиха стачна готовност. Сформирана е работна група, която да обсъди какви текстове ще бъдат внесени в пленарната зала.