Премиерът Бойко Борисов върна на поста социалния министър Бисер Петков. За по-малко от 24 часа, Борисов прие, а след това върна оставката на Петков.

В Министерството на труда и социалната политика има среща на министъра с представители на протестиращите родители на деца с увреждания.  Те дискутираха създаването на отделен закон за личната помощ, но не се знае колко пари ще са нужни за това. По-ясни сметки се очакват до петък.

„Надявам се да имам необходимата подкрепа на правителството и премиера. Това е смисълът да остана и да продължа. Оставката така или иначе беше приета, а после отхвърлена и нейната съдба и съдбата ми като министър зависи от това какво можем да направим.”

Снимка: БГНЕС

Палатките остават където са изградени поне до петък когато ще стане ясно ще има отделен закон за личната помощ.

Денят на Валентина започна в палатковия лагер пред парламента. Тя е майка на 17-годишно момиче с множество увреждания. Недоумява защо на финалната права, когато страните са на прага на консенсус, министърът реши да се оттегли.

В отворено писмо родителите заявиха: "Изумени и крайно недоволни сме от този акт, който очевидно е еднолично решение, направено под натиска на премиера на Република България, продиктувано само и единствено от неговото желание да съхрани фалшивия имидж на най-добър лидер пред Европа".

Родителите настояха премиера да върне Петков на поста. Същото поискаха и синдикатите.

„Безпрецедентна е подкрепата за министъра на труда и социалната политика, но както се казва след дъжд качулка", заяви Хасан Адемов, председател на комисията по труда и социалната политика в НС.

От Турция Борисов обяви, че оставя на поста министър Бисер Петков. На вчерашната среща Петков обяснил, че исканията на протестиращите струват допълнителни 300 милиона лева годишно - нещо, с което той не можел да се справи.

"Възложил съм му днес да ги събере всичките, да видят какви са тези предложения, действително ли става въпрос за повече пари. Да седнат да направят така, че тази тема да ми се махне от главата на мен и на всички вас", посочи министър-председателят.

Новината за връщането на поста на Бисер Петков завари Валентина у дома след като се прибрала от палатковия лагер.

„Изумена съм, ние не можем да му се махнем от главата, това са проблеми, които са изключително наболели, които трябва да бъдат решени, и те не се решават с оставки от днес за утре", категорична беше Валентина.

До края на юли министерството трябва да е готово с нов закон за хората с увреждания. А до октомври - и с нов закон за социалните услуги.

Спорът засега е къде и как точно да се регламентира личната помощ, за която настояват майките с увреждания. За да придвижи бързо такъв нов закон трябва да бъде внесен директно от депутати в НС.