Разраства се протестът на родители на деца с увреждания. След София и Добрич, палаткови лагери се появиха и в Бургас и Варна. До черните балони родителите сложиха и торта.

С подкрепата на по-голямата си дъщеря и на съпруга си, Милена Райкова успява да се грижи за 11-годишната Наталия, която страда от аутизъм. Детето учи в масово училище, но семейството всеки ден се сблъсква с трудности.    

"Абсурдът е, че институциите, вместо да ни подкрепят и подпомагат, като че ли всячески се стремят още повече да ни усложнят живота. Положението вече е буквално нетърпимо и е нужна промяна", каза Милена Райкова, родител на дете с аутизъм.

"Вече има хора, които не могат да дочакат реформата. Ние умираме… умираме ежедневно, умираме от липса на достъп, умираме от липса на комуникация", коментира Грета Аспарухова.

Десетки родители на деца и възрастни с увреждания направиха импровизиран палатков лагер и във Варна. Те настояват за социални услуги.  

"Ние сме вече обидени, унизени, уморени от това да развяваме децата като знамена, да ги обличаме в черни тениски, да пишем „Системата ни убива”, защото подкрепата за тях е недостатъчна", допълни Галя Койчева, майка на дете с ДЦП.

Протестът на родителите е безсрочен, докато не бъде приет Законът на личната помощ.