Майките на деца с увреждания заплашват с мащабен протест с искане за оставка на кабинета. Причината е изненадващата рокада и оттеглянето на социалния министър Бисер Петков.

Майките, които протестират пред парламента, заявиха, че целта им не е била оставката на социалния министър Бисер Петков. Според тях той е бил един от малкото министри, с когото са имали полезен диалог.

„Тази оставка е най-ненавременното нещо, което можеше да се случи. Кой „отряза главата” на министъра”, попита Валентина Христова, майка на дете с увреждане.

„Нямам идея дали е бил упражнен натиск върху него. Нашата цел не беше оставката на социалния министър, понеже вече виждахме светлинка в тунела. Бяхме донякъде почти сигурни, че този закон за личната помощ ще бъде внесен в парламента”, каза Олга Милчалиева, майка на дете с увреждане.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това е начин да се отбие топката и да се отложи във времето”, допълни тя.  

Валентина Христова потвърди, че вчера омбудсманът Мая Манолова е провела телефонен разговор с Бисер Петков в присъствието на майки на деца с увреждания, на който е било решено законът вече да се внесе в Народното събрание. Министърът е казал, че дава своята подкрепа.

„Палатковият лагер не е причината министърът да подаде оставка. Не може в последните седмици нещата да вървят толкова добре и точно на финалната права, когато законът е готов за внасяне, министърът да се откаже”, категорична е тя.

Майките са готови да организират и по-мащабен протест, на който ще се иска оставката на целия кабинет.

Родителите изпратиха гневно отворено писмо, в което заявяват: „Изумени и крайно недоволни сме от този акт, който очевидно е еднолично решение, направено под натиска на Премиера на Република България, продиктувано само и единствено от неговото желание да съхрани фалшивия имидж на най-добър лидер пред Европа”. Те заявяват още: "Искаме ясно да заявим, че ако премиерът не намери начин да върне на поста му единствения работещ министър от години насам, ще организираме още по-голям, грандиозен и противоречащ на здравия разум протест с едно искане, оставка на правителството!”.

Родителите настояват премиерът да даде ясен отговор на въпроса "защо при постигнат конструктивен диалог с Министерство на труда и социалната политика Бисер Петков беше принуден да подаде оставка!".

Семействата от десетки общини са в готовност също да разкрият палаткови лагери. Такива в момента има в София, Варна, Бургас, Добрич и Русе.

Бисер Петков засега отказва да говори пред медиите.