Зам.-министърът на образованието Деница Сачева вероятно ще оглави Министерството на труда и социалната политика след оставката на Бисер Петков, научи bTV от свои източници.

Социалният министър днес обяви, че се оттегля заради протестите на хората с увреждания и техните родители.

Той мотивира решението си с невъзможност да овладее създалото се напрежение.

Днес Петков присъства на конференция на тема образование и по нищо не личеше че планира да подаде оставка. Той си тръгна по-рано, а неофициално се заговори, че е бил повикан при премиера, като оставката е дошла след 15-минутен разговор между двамата.

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че оставката е неприятна новина: "Той беше подложен на много голям натиск – отвън и отвътре".

Родителите на деца с увреждания също реагираха негативно на новината за оставката, след като именно днес беше представен проектозаконът за личната помощ, който те писаха заедно с омбудсмана Мая Манолова.

"За нас тази информация е шокираща, днес е един ден, в който смятахме, че има надежда за живот за нашите деца (...) Министър Петков беше първият министър, който направи стъпка към реформа, към промяната", заяви пред bTV една от протестиращите - Вера Иванова.

Тя посочи, че родителите са били готови да прекратят протеста си, но след оставката на Бисер Петков ще продължи - и то с нова сила.

Кой ще го замени на поста?

Сачева е започнала кариерата си именно в Министерството на труда и социалната политика, работила е в НЗОК и здравното министерство.

През 2016-2017 г. беше зам.-социален министър.

Завършила е пиар в СУ и здравен мениджмънт в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас.