Първи трусове след скандала с апартаментите на властта – две оставки за един ден. Министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка и премиерът Борисов я прие.

Новото жилище на Цецка Цачева се намира в един от най-скъпите райони на София. Документите от Агенцията по вписванията показват, че апартаментът от 200 квадрата, който е на седмия етаж, ѝ е струвал 286 хил. лв.

Министърът на правосъдието в оставка обяви, че не е принуждавана да подава оставка. Добави, че съвестта ѝ е чиста, но докато траят проверките, не желае случилото се да тежи върху партия ГЕРБ и върху премиера Борисов.

Цачева допълни, че била готова да подаде оставка още вчера, но изчакала Бойко Борисов да се върне от Брюксел.

Снимка: btvnovinite.bg


„Тази сутрин в неговия кабинет, спокойно обясних за пореден път и на него при какви условия и как съм сключила сделката. Моето убеждение обаче е, че докато вървят проверките на Антикорупционната комисия и на Върховна Касационна Прокуратура, не е редно да изпълнявам функциите си на министър на правосъдието”, коментира Цачева.

Преди дни пред bTV Цачева заяви, че имала ангажимент да доплаща над сумата, описана в нотариалния ѝ акт. Според документите в Агенцията по вписванията, квадратен метър за Цецка Цачева е струвал около 660 евро. 

От Антикорупционния фонд, които разкриха сделката на Цачева са категорични, че щом в нотариалния акт няма ангажимент за доплащане, то това е и крайната цена за апартамента. Оставката според тях  не решава проблема. Трябва да се търсят отговори на много въпроси.

„Изключително важно е да се види имало ли е поръчкови законопроекти, изменения на закони в полза на определени фирми, облагодетелствани”, коментира Николай Стайков Антикопуционен фонд.

Артекс и в момента работят по строителството на 34-етажната сграда Златен век, чието разрешително би трябвало да е изтекло през 2017 г. Законова промяна, внесена от ГЕРБ и тълкуване на заместник-регионалния министър Валентин Йовав, всъщност дават възможност строителството да продължи до 2020 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно юристи на „Артекс” публикуваха съобщение за цената на апартамента на Цветан Цветанов. Според него сделката е законна и стандартна.

„След преглед и анализ на различните публикации и изказвания по казуса АРТЕКС ще подготви и предприеме съдебни действия срещу всички лица и организации, които с клеветнически и набеждаващи твърдения уронват безупречната търговска репутация на дружеството”, пишат от строителната фирма.

След нея и заместник-спортният министър Ваня Колева се оттегли от поста заради скандала „Апартамент гейт”. Тя е купила апартамент в сградата, в която ще живее и Цветан Цветанов, който ѝ е кум.

Точно в 12:30 bTV се свърза с Ваня Колева по телефона и тя беше категорична, че не планира да се оттегля. Заяви още, че не е направила нищо нередно и не се чувства виновна. Около 3 часа по-късно обаче оттеглянето ѝ стана факт по искане на премиера.

Снимка: btvnovinite.bg

Цветан Цветанов в момента е на работно посещение в Съединените щати и към момента няма негова реакция след оставките.


През седмицата стана ясно, че двете, заедно с Цветан Цветанов и Вежди Рашидов, са купили апартаменти от строителната компания „Артекс” на цени под пазарните.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!